VENDEE GLOBE:<br> PRB met 127 mijl voorsprong over de evenaar

  • Author: entityone
    Date: do, 20/01/2005 - 11:05

Na 72 dagen en 14 uur op zee, oftewel een voorsprong van 7 dagen (!) op de tijd van Michel Desjoyeaux 4 jaar geleden, zeilde Vincent Riou vannacht rond 3 uur zijn PRB over de evenaar. Op dat ogenblik telde hij 127 mijl voorsprong op de BONDUELLE, en 242 mijl op de ECOVER. Met iets meer dan 3000 mijl voor de boeg zeilt Riou in een comfortabele zetel naar de finish bij Les Sables d’Olonne.

"Ik heb nog maar eens alle routeerprogramma’s laten draaien op mijn computer, en hoe je het draait of keert, de PRB wint de Vendée Globe met 30 mijl voorsprong", meldde Jean Le Cam gisteren nog lakoniek tijdens het traditionele gespreksuurtje met de schippers van de vloot. Neem van mij maar aan dat Jean wellicht andere dingen heeft gezien op zijn computerscherm: hij is namelijk een meester in het (gewild) misleiden van de tegenstanders. Vincent Riou van zijn kant weet ook wel dat de strijd nog lang niet gestreden is. Hij houdt zelfs rekening met een terugkeer van de ECOVER: "Je mag een Engelsman namelijk nooit vertrouwen", weet hij zoals elke rechtgeaarde Fransman.

Ook Mike Golding heeft op de weerkaarten gezien dat alles nog mogelijk is: na de Doldrums, waar hij toch wat mijlen hoopt goed te maken, is er door een grote maar in zichzelf imploderende depressie maar weinig passaatwind meer over op de westelijke Atlantische Oceaan. De drie leiders zullen een meer oostelijke koers moeten aanhouden, in licht weer. Pas binnen 3 à 4 dagen zou de noordoostpassaat zich weer doorzetten. En dan kan Mike de extra pk’s van zijn ECOVER weer doen gelden. Als er niets verkeerd loopt, dan zit een fotofinish er nog wel degelijk in.

HELLOMOTO (eindelijk) rond Kaap Hoorn

Terwijl de leider van de vloot zich vannacht opmaakte om de evenaar te passeren, zeilde 3800 mijl achter hem de HELLOMOTO voorbij Kaap Hoorn, na een wel erg lang gevecht met de wind. Zoals u hier al kon lezen doorstond Conrad Humphreys enkele dagen geleden zowat de meest hachelijke uren van zijn leven, waarbij hij zijn boot maar ternauwernood van zinken kon vrijwaren. Die felle storm maakte op haar beurt dan weer plaats voor een lange windstilte, waarin de HELLOMOTO urenlang met slechts 2 knopen gemiddelde snelheid naar Kaap Hoorn toe kroop:"Al twaalf uur lang is er geen wind, en dat vind ik nog meer frustrerend dan een storm. Ik kon de windinstrumenten nog niet herstellen, en zelfs als er maar een zuchtje wind opsteekt, dan nog is het erg moeilijk zeilen zonder exacte aanduidingen op de schermen. Ik heb niet het minste idee of ik nu binnen tien uur bij de Kaap zal zijn of binnen 100 uur. Ik hoop dat de wind snel opsteekt,"zo meldde hij gisterenavond nog.

Ook de OCEAN PLANET maakt zich op om iets later vandaag als "eerste Amerikaan in de Vendée" (wat zijn die Amerikanen toch …) rond Kaap Hoorn te varen. Bruce Schwab zeilt momenteel tegen tien knopen in redelijke weersomstandigheden, na ook gisteren de hele dag in de greep van de windstille zone te hebben gezeten.

In de strijd om de vierde plaats lijkt de VMI over betere wapens te beschikken dan de TEMENOS, waar de schipper alle moeite heeft om de lekken in de buizen van het waterballastsysteem te dichten: "Die buizen zijn verdorie maar drie maand oud: ik heb ze net voor de start nog allemaal vernieuwd. Ik begrijp het niet hoe het komt dat ze nu al in zo’n slechte staat zijn. Bijna alle reservestukken zijn opgebruikt: ik hoop dat het niet lang meer gaat duren."

Iemand die ook hoopt dat hij gauw thuis is, is Sébastien Josse: hij heeft gisteren de laatste gasfles aangekoppeld en weet dat een bord koud gevriesdroogd voedsel of een kop koude koffie verre van lekker zijn…

© Benoît Stichelbaut / DPPI / Vendée Globe

Klik op Vendée Globe voor Franse of Engelse feedback

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: