UIT DE KUIP:<br> Winter Grevelingencup<br> vanop de VILLA FIRST

16 Januari - Onder prachtige omstandigheden is de januariwedstrijd van de Grevelingencup gevaren. Omdat op de Grevelingen ook een aantal First 31.7`s actief zijn leek het ons leuk om daar ook eens mee te doen ter ondersteuning van de klasse. Zaterdags de boot gebracht van Colijnsplaat naar Port Zélande met ook al mooi weer. Om half tien palaver waar je zittend koffie kan drinken. (dat kan je bij de Goofies wel vergeten,je mag al blij zijn dat je binnen kan, laat staan zitten)

De banen daar zijn ingewikkeld, als je het water niet echt kent, ik had (gelukkig) thuis m`n huiswerk gedaan door de banen te downloaden en uit te tekenen zodat ik een idee had waar de boeien ongeveer lagen en wat ons te wachten stond. Het werd baan 1 zonder inkorten goed voor 14 mijl. Voor de start bleek de zuidenwind ca 12-14 knopen te zijn wat ons deed besluiten de klaarliggende genua 1 te vervangen door genua 3 vanwege de korte rakken. Het was fris maar heerlijk zonnig en prachtig vlak water. De startlijn wordt dwars op de wind gelegd met een losse indewindse boei die aan bakboord of stuurboord (wordt aangegeven) is te ronden en vervolgens de baan verder af te werken.

De startlijn bleek bij onze start ruimwinds te liggen dus het was zaak bij het startschip te zijn op het startschot. Dat lukte ons exact dus dat punt was binnen. Door de draaiende wind lukte het ons als eerste (van de zes) 31.7 de eerste boei te pakken,tweede punt. Eerste spirak naar boven ging ook goed met Aqua nimitas en Pompidom kort achter ons. Bij het eerste kruisrak leverden we iets in en kwamen de anderen weer dichterbij. Daarna door een geul naar "groter"water waar een parcours was uitgelegd zeg maar vier keer stuurboord ronden en twee keer bakboord.
Ergens ging het fout met de tactiek want AQUA NIMITAS kwam voor langs en ook POMPIDOM kwam erg dichtbij.
Bij een spidrop konden we (m.b.v. en tussenligger) de NIMITAS weer terug pakken en lagen weer op een eerste plek,zaak om die vast te houden
Nou, dat viel nog niet mee want NIMITAS was niet van plan om zich zomaar gewonnen te geven.
Werkelijk met de haven in zicht werden we nog bijna ingehaald doordat de spi die er nog even op moest in een krul zat en we stil kwamen te liggen onder een Bavaria(*$&!?).
We finishte met een voorsprong vam 10.. !! seconden op de AQUA NIMITAS en een paar minuten voor de POMPIDOM. Het was spannend van begin tot einde met prachtig weer ,een goede organisatie en prima tegenstanders. Tijd om wat te eten of drinken onder het zeilen was er niet bij.
We hebben er ontzettend van genoten en als het kan zijn we er volgende keer weer bij want als eenheidsklasse mag je dit niet missen.
Ik kan iedereen aanraden ook een keer te komen. Je kan hier ook nog eens je pilsje zittend drinken. Tijdens de prijsuitreiking krijg je dan ook nog eens drie zoenen van een mooie dame, het kan niet op! Volgende keren 20 Feb en 20 Mrt, precies tussen de Goofies in op zondag

Adri van de Velde Villa First met aan boord nog drie eigenaren van een 31.7 Johan Dirk v.d.Endt(Magnefique), Paul Kuipers(Bitje Hoed), Jan Willem Pier (nieuwe boot) en Merien v.Loo.

www.grevelingencup.com

Véél meer foto`s bij Jan Willen Pier en op verzoek in groter formaat beschikbaar

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: