JULES VERNE TROPHY:<br>ORANGE II in de startblokken

  • Author: entityone
    Date: ma, 24/01/2005 - 10:22

Zondagnamiddag om 16u00 gooide de veertienkoppige bemanning van de maxi-catamaran ORANGE II de trossen los in de haven van Lorient om zich zo spoedig mogelijk naar het startgebied bij het eiland Ouessant te begeven. Daar zouden ze vandaag in de loop van de dag, na een tweetal weken wachten op het juiste meteo-venster, aan hun recordpoging beginnen.

Schipper Bruno Peyron en zijn meteo-specialist bestudeerden al een hele week het snel veranderende weerpatroon boven de Noordelijke Atlantische Oceaan, dat de laatste twee dagen zo gunstig evolueerde dat ze niet meer langer wilden wachten. Na een korte persconferentie liet de bemanning van de ORANGE II (met mondvoorraad voor 55 dagen) alle geliefden eenzaam achter op het ponton. "We willen klaar zijn om op het juiste moment te starten. We weten nog niet wanneer dat exact zal zijn, maar ik wil dat we in wedstrijdmodus varen om er klaar voor te zijn zodra het weervenster optimaal is," zei schipper Peyron aan het eind van de persconferentie.

In de bemanningslijst vinden we op de vaste crew van Peyron na één leuke verrassing: Zwitser Bernard Stamm, wereldrecordhouder van de snelste bemande oversteek van wet naar oost over de Atlantische Oceaan aan boord van zijn zelfgebouwde Open 60 ARMOR LUX. In The Transat van 2004 was de kiel van zijn boot losgekomen, de boot gekapseisd en dan naar het vasteland gesleept, weet u nog? De herstellingen waren zo ingrijpend dat zijn boot niet tijdig klaar was geweest voor de Vendée Globe waarvoor hij was ingeschreven, en een op het laatste nippertje gecharterde andere Open 60 bleek dan ook weer niet zeewaardig genoeg. Geen Vendée Globe dus voor Bernard Stamm, nochtans één van de favorieten. Leuk voor hem dat hij nu volwaardig ORANGE bemanning is, en zo toch nog rond de wereld kan deze winter. Volgens de schipper is Bernard, verantwoordelijk voor alle mechanica aan boord én in dienst als één van de stuurmannen, snel volledig geïntegreerd.

foto's © Guilain Grenier / Orange

Klik op voor Franse of Engelse feedback

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: