VENDEE GLOBE:<br> PRB in de laatste rechte lijn

  • Author: entityone
    Date: do, 27/01/2005 - 13:36

De PRB met Vincent Riou ligt sinds vannacht in een ideale positie tegenover zijn twee concurrenten voor de zege in de Vendée Globe: PRB telt op minder dan 6 dagen van de finish 135 mijl voorsprong op BONDUELLE en maar liefst 216 mijl op ECOVER. Deze beide boten moesten vannacht twee keer gijpen om niet in het centrum van het hogedrukgebiedje terecht te komen waar ze omheen wilden, en elk uur dat ze toen in noordwestelijke richting zeilden, leverde 10 mijl winst op voor PRB die wel al rechtstreeks op de finish kon aanleggen. Meester-tacticus Riou zal nog maar moeilijk te kloppen zijn: nu de drie in hetzelfde weersysteem zeilen controleert hij rustig beide opponenten. Briljant gewoon om te zien hoe Riou keer op keer de juiste beslissingen neemt. Dat heet niet ‘geluk’, da’s puur meesterschap.

Een dikke duizend mijl achter de koplopers blijven TEMENOS en VMI in elkaars buurt: slechts 20 mijl liggen ze uit elkaar en beide schippers doen er , nu ze bevrijd zijn van de Doldrums, alles aan om de noordoostpassaat maximaal uit te buiten om niet dezelfde omweg als de drie koplopers te moeten maken. Spijtig van de grote achterstand, anders had een fotofinish met z’n vijven er misschien wel ingezeten…

1500 mijl verder volgt de eenzame VIRBAC, die met een lichte zuidoostpassaat op de evenaar afstevent. Nog eens 800 mijl achter VIRBAC volgt de ARCELOR, met HELLOMOTO op de hielen. Joé Seeten blijft het knap lastig hebben om de Engelsman van zich af te houden.

Goed nieuws voor de fans van Nick Moloney: hij heeft vannacht veilig voet aan wal gezet in Rio de Janeiro, waar ze overigens volop bezig zijn met de voorbereidingen voor carnaval. Toeval? In ieder geval is Moloney erg blij dat z’n boot rechtop gebleven is, zodat mast, zeilen en alle boordelektronica van een gewisse verdrinkingsdood gered zijn. Rest hem nog enkel de zware taak om de grote ontgoocheling te verwerken dat deze Vendée Globe er voortijdig op zit. Net nu het moeilijkste stuk achter de rug lag en er hem nog slechts 5000 mijl restten tot Les Sables d’Olonne.

En gisterenmiddag tenslotte stuurde Anne Liardet haar trouwe ROXY rond Kaap Hoorn. De schipper was erg blij dat ze de Zuidelijke Stille Oceaan achter zich kon laten, maar had zich ‘haar blijde intrede’ in de Atlantische Oceaan waarschijnlijk iets anders voorgesteld: nu moet ze opkruisen lichte, veranderlijke wind. Ook de rest van het nog 7000 mijl lange traject naar Frankrijk zal zich grotendeels onder helling en al stampend aandewind afspelen. Niet echt comfortabel. Maar met een boot die gebouwd was voor de allereerste Vendée Globe is haar tijd van 79 dagen tot bij de Hoorn lang niet slecht: in die tijd had ze daarmee dik in de kopgroep gevaren.

foto © Benoît Stichelbaut / DPPI / Vendée Globe

www.vendeeglobe.org

www.meragitee.com/riou/actualite.php

www.bonduelle-voile.com

www.mikegolding.com

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: