JULES VERNE TROPHY:<br> Waar zit ORANGE II na 5 dagen varen?

  • Author: entityone
    Date: vr, 28/01/2005 - 20:02

Op maandagochtend om 10u 03 minuten en 7 seconden begon de ORANGE II aan haar poging om het Jules Verne record te verbeteren. Vier dagen later zijn de Canarische eilanden al een ver verleden, en vanavond zal de maxi catamaran reeds bij de Kaapverdische eilanden zijn.

Na een fantastische eerste 24 uur, waarbij ze een dagafstand van méér dan 660 mijl klokte, ging het vrij snel tot net voor de Canarische eilanden.De weerkaarten waren een beetje veranderd, en de ORANGE kon haar ideale route niet langer aanhouden. Eén seconde heeft Bruno Peyron eraan gedacht om terug te keren en een nieuwe start te wagen zodra zich er weer een prima weerbeeld aandiende, maar toch besloot de 14-koppen sterke bemanning door te zetten. Zigzaggend tussen de Canarische eilanden en de Marokkaanse kust ging het bij een flauw noorden tot noordoostenwindje tegen een slakkengangetje (toch tegen gemiddeld 14-15 knopen…) naar een gebiedje met iets meer winddruk (15 knopen) in de zeilen (1230m²…). Daar zijn ze nu aangekomen en sinds vanochtend gaat het weer tegen méér dan 20 knopen zuidwestwaarts.

En toch verloopt alles nog niet geheel naar wens: de verwachtte noordoostpassaat is niet echt op de afspraak, en door de WZW-koers is de snelheid zuidwaarts minder dan gehoopt. Maar dat§ zou deze namiddag anders kunnen zijn: dankzij de steeds meer om de oost draaiende wind zal de ORANGE vanmiddag gijpen, versnellen en pas echt koers kunnen zetten naar het zuiden. Schipper Peyron voorziet geen recordtijd tot aan de evenaar, maar met de geplande 24 uur achterstand op CHEYENNE en GERONIMO bij de evenaar kan hij momenteel best leven.

www.maxicatamaran-orange.com

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: