Solo rond de wereld zeilen: Ellen over de Evenaar

Nu het weerbeeld iets in haar voordeel wijzigde, is Ellen MacArthur is er de voorbije dagen in geslaagd om haar CASTORAMA/B&Q eens ferm de sporen te geven. Gedaan met de lichte wispelturige wind: haar 75-voet lange trimaran komt dankzij de sterkere zuigoostpassaat weer tot leven, tot grote opluchting van recordhongerige Ellen.

In de nacht van donderdag op vrijdag, om21u45’55" GMT om precies te zijn, overschreed Ellen voor de tweede keer in haar recordtocht de evenaars lijn: de CASTORAMA/B&Q heeft slechts 60 dagen, 13 uur en 35 minuten nodig gehad om tot op dit punt te geraken, Francis Joyon deed er met zijn IDEC een jaar geleden één dag en 10 uur langer over. Ellen MacArthur is vastbesloten om deze voorsprong met hand en tand te verdedigen.

En dat zal al niet eenvoudig zijn: haar routeerder Commanders’ Weather hoopt dat ze voor vanavond 18u00 GMT door de Doldrums heen zal zijn, anders liggen de weerkaarten slecht: de Doldrums denken immers aan een forse uitbreiding die elke recorddoortocht onmogelijk maakt. Om het extra spannend te maken: een jaar geleden had Francis Joyon helemaal geen last van de Doldrums, waar hij gedragen door de zuidoostelijke passaatwind aankwam en in-no-time met een noordoostpassaat zijn reis voortzette, zonder oponthoud. Het was ook in de laatste vier dagen van zijn recordrace dat de IDEC de fantastische dagafstanden van telkens meer dan 400 mijl aan elkaar reeg. En met de huidige weerkaarten (op het moment van schrijven is de VMG snelheid teruggezakt tot 6,3 knopen…) zitten zulke afstanden er voor Ellen voorlopig niet in.

Eens ze door de Doldrums is, komt ze terecht in een zwakke noordoostenwind, die haar geleidelijk aan naar een gebied voeren ter hoogte van de Kaapverdische eilanden, waar begin volgende week kan aanpikken bij een depressie met krachtige wind die haar snel tot bij de Azoren zal brengen. Van daar is het nog even koffiedik kijken en wordt het wachten geblazen op wat het krachtige hogedrukgebied van plan is dat zich momenteel erg goed thuis voelt boven Schotland en op die manier voor een sterke noordoostelijke luchtstroom zorgt aan haat oostzijde. Net in die oostzijde ligt de finishlijn (tussen Ouessant en Land’s End). Nog eens herhalen dat Ellen, als ze het solorecord op zak wil steken, ten laatste op 9 februari om 7 uur GMT bij de finishlijn moet zijn. Ze heeft nog 3100 mijl voor de boeg.

www.teamellen.com

Labels

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: