VENDEE GLOBE:<br> Nog 600 mijl...<br>HELLEMOTO ook met kielproblemen

  • Author: entityone
    Date: ma, 31/01/2005 - 12:20

PRB, BONDUELLE, of toch nog ECOVER…? Wie wordt het? Het hogedrukgebied in de Ierse zee zal daar vandaag over beslissen. Als dit hogedrukgebied zich niet verplaatst, zoals de huidige weerkaarten het voorspellen, dan ligt de weg voor PRB breed open: nog steeds zeilt Vincent Riou, net zoals Golding en Le Cam, in uiterst een lichte en wispelturig shiftende oostenwind over bakboord naar een positie ten zuidoosten van de hogedrukkern, om daar de noordoostelijke windshift te gaan opzoeken. Zodra hij die gevonden heeft kan hij overstag en over stuurboordboeg koers zetten naar Les Sables d’Olonne. Want als PRB de windshift oppikt voor BONDUELLE of ECOVER, die beiden een kleine 100 mijl zuidelijker liggen, dan kruist ze ruim voor beide achtervolgers. En dan kan enkel ernstige averij haar nog van de zege houden.

Maar als dit hogedrukgebied ook maar een beetje meer opschuift naar het noorden, dan zouden BONDUELLE en ECOVER de windshift wel eens vóór PRB kunnen vinden, en dan valt het tactische plan van PRB in duigen. De BONDUELLE ligt namelijk, zij het met een kleine marge, het oostelijkst van de drie. In termen van afstand tot de finish ligt ze maar 14 mijl achter op PRB, ECOVER op 75 mijl. Maar deze cijfers zijn gezien het huidige weerbeeld totaal onbelangrijk: BONDUELLE en ECOVER moeten de resterende afstand naar Les Sables hoog aan de wind afleggen, de PRB zou na een tijdje met halve wind, en dus een pak knopen sneller naar de finishlijn kunnen zeilen. In ieder geval moeilijke en zenuwslopende omstandigheden voor de schippers, die haast geen oog meer dicht doen.

Mike Golding ziet de situatie in negatieve zin voor PRB evolueren. Volgens de schipper van de ECOVER zullen BONDUELLE en hij eerder van de shift profiteren: "Het lijkt erop dat het me minder moeite gaat kosten om PRB te pakken dan de BONDUELLE. Die laatste is erg snel in deze lichte condities en daar heb ik nog geen antwoord op. Ze ligt ook nog eens tussen mij en de finish, wat het helemaal moeilijk maakt. Erg frustrerend deze weerscondities: ze laten me niet toe om 100% van het potentieel van de boot uit de ECOVER te halen."

Conrad met kielproblemen

Minder leuke berichten vanop de HELLOMOTO: daar hebben de beide hydraulische veren die de kantelkiel op z’n plaats houden, er definitief de brui aan gegeven. Daardoor kon de kiel vrij bengelen onder de boot, wat niet ideaal is voor de stabiliteit. Conrad Humphreys heeft een eerste keer geprobeerd om met behulp van wat schoten een constructie uit te dokteren om de kiel in verticale stand te houden, maar toen merkte hij dat die niet alleen zijdelings bewoog, maar ook langsscheeps, en dat is een ernstiger probleem: de as waarrond de kiel kantelt is niet op die krachten berekend. De enige oplossing bestond erin om de kiel zijdelings onder een helling te blokkeren. Dat kon enkel door eerst de ballasttanks aan één zijnde volledig te vullen, waardoor de boot zwaar overhelde, en dan de kiel in alle richtingen te blokkeren. Op deze manier kan de HELLOMOTO (ex-ECOVER) wel even verder, maar opkruisen en dergelijke is uit den boze. Vraag is of Conrad Humphreys hiermee de hem resterende 4200 mijl nog kan overbruggen…

Iedereen in de Atlantische Oceaan

Het voorbije weekend zeilden zowel Raphael Dinelli (AKENA VERANDAS) als Karen Leibovici (BENEFIC) onder het zuidelijkste punt van Latijns-Amerika door, beiden in redelijk goede weersomstandigheden. De BENEFIC zeilde gisterennamiddag in sneeuwbuien, afgewisseld met grote opklaringen, wat de eerste passage rond Kaap Hoorn voor haar schipper onvergetelijk maakte:"Ik kan Kaap Hoorn goed zien: een abrupte groene rots, met daarachter de besneeuwde Chileense bergtoppen. De zon schijnt en verlicht de sneeuw. De zee is bijna zwart, met witte schuimkoppen: een prachtig decor met 10 tot 30 knopen westenwind en sneeuwbuien. Ik ben heel ontroerd, gelukkig en tevreden, ik vergeet al mijn zorgen. Het is een droom, en tegelijk ook het einde van een groot en lastig deel van het parcours. Ik kijk hier al sinds mijn vijftiende naar uit, en dacht niet dat het me ooit zou lukken."

www.vendeeglobe.org

www.meragitee.com/riou/actualite.php

www.bonduelle-voile.com

www.mikegolding.com

foto onder: Kielproblemen HELLEMOTO © Conrad Humphreys/O6T
Hellemoto Keel

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: