UIT DE KUIP:<br>Yannick en Morgan - WK Cadet<br> over en out

Niet zo goed nieuws te melden, jullie zullen teleurgesteld zijn, net als wij. Het is over en uit, gedaan en geen resultaat voor onze jongens! Het wedstrijd comité heeft races gepusht om een geldig kampioenschap te krijgen, op de voorlaatste dag stonden we met maar 2 gevaren wedstrijden, dus nog 10 te gaan in 2 dagen. Wedstrijden die normaal afgeblazen worden lieten ze toch doorgaan, winddraaiingen van 30graden...ongelooflijk. We hebben hier dingen gezien die we nooit eerder hebben meegemaakt. De startlijn lag er geen enkele keer een beetje normaal in, dit zorgde voor oneindige valse starten. Pas na 4-5 slechte starten zetten ze de 1 minuutvlag (I vlag) en dan pas de
blackflag. Ondertussen deden ze onvruchtbare pogingen om de boei goed te leggen. Wat allemaal heel veel tijd in beslag nam. Op het startschip zaten ze zelfs te vissen op de achtersteven.

Dit wedstrijdcomité is geen positief uithangbord voor Australië. We moeten het niet onder stoelen of banken steken, maar de wedstrijdorganisaties in België zijn toppie! Zowel op het water als aan land, we denken altijd dat het beter is op een ander, wel in dit geval mooi niet.

Gisteren (maandag 2januari) was weer een lange dag op het water. De eerste start was voorzien om 10h. Dus vanaf 9h was iedereen in de weer, pas om 19h was het afgelopen... de zeilers waren kapot. Eerst 2 wedstrijden in de ochtend. De eerste met 2bft afzwakkend naar 1bft en shiften van 30graden.

Yannick en Morgan lagen op kop in de eerste reeks (wedstrijd3), kregen een mega shift en konden alleen maar toekijken hoe de vloot aan hun neus voorbij voer. Toen kwam de wind weer een klein beetje op, net genoeg om weer wat vaart te krijgen in Scheetje en de concurrenten terug bij te zeilen, maar toen kortten ze de wedstrijd in en hadden de jongens geen kans meer om terug in te halen. Ze eindigden 16. Tijdens de startprocedure hebben ze een vislijn in hun fok gekregen van een van die mannen van op het startschip! Een scheur in de fok, Yannick ging dat zeggen aan die man en kreeg als antwoord : f-ck you,rubbish, onvoorstelbaar.

Volgende wedstrijd, iets meer wind, 2-3bft. Yannick en Morgan konden terug meestrijden en lagen mooi op kop, de wind begon weer af te zwakken en te draaien, maar dankzij een mooie voorsprong konden ze nog als 3de eindigen. De wedstrijden zijn best lang, anderhalf uur per race. Dan moest iedereen naar binnen, in afwachting van betere wind. Rond 15.30h stak in enkele seconden een hevige bries de kop op, 30knopen. De boten moesten van het strand en alles moest vastgemaakt worden. Ze vreesden voor 50knopen (er was al heel dag onweer in de lucht, tijdens de 2wedstrijden in de ochtend waren er constant bliksemschichten en donderslagen, een raar weertje).

Die hevige wind duurde niet lang en toen stond er weer een kleine 3bft. In plaats van iedereen terug het water op te sturen hebben ze nog een halfuur gewacht. Tegen 16h mochten ze er terug op, we dachten nog gemakkelijk 2 races te kunnen varen, helaas lukte dit niet want ze hebben er anderhalf uur over gedaan om deftig te kunnen starten, terwijl de wind goed stabiel was, grrrr. alle coaches en supporters op het water kregen als het ware de slappe lach van triestigheid.

Enfin, na 4 pogingen, zaten we terug in de strijd. Yannick en Morgan waren mooi vooraan samen met
Argentinie en eindigden 2. de spirit zat er weer in, iedereen gelukkig... en ze voorspelden een goeie
regelmatige 20knopen wind voor de volgende dag. BEL 9453 was terug in de game.
`s avonds een welverdiende massage voor onze jongens, van Kyla een sportmasseuse van het Australisch olympisch team.

Vandaag zouden we om 9h starten, dus vroeg uit de veren. Yannick en Morgan zagen het weer volledig zitten. Helaas was er op deze laatste dag van het WK teveel wind , 8bft. over en out. alles of niks, in dit geval niks. Een kampioenschap met 5 wedstrijden op 12, dus geen aftrek. een beetje (veel) teleurgesteld.

Ze hebben gevochten als leeuwen, hun scheetje liep als een trein, als er wind was tenminste, maar helaas mochten we fluiten naar die wind! en ze hadden ons nog zo gezegd dat er hier elke dag een mooie regelmatige zeebries staat…
Yannick en Morgan zetten telkens een mooi resultaat neer wanneer er wind was. Tijdens het Australisch Kampioenschap was dat ook zo en toen was de wind goed en de banen redelijk. Ze hebben de begeerde wereldtitel niet in de wacht kunnen slepen, ze in hun hart en in hunne kop dat ze goed gezeild hebben.

Benelux rangschikking: (37 deelnemers)
1. Manuel Bologna / Rosario Torre (ARG)
2. Victoria Travascio / Eugenia Jason (ARG)
3. Jose Tedin / Sebastian Aranguren (ARG)
6. Remy Oomens / Lotte Wijnbergh (NED)
8. Sven Oomens / Dafne Wijnbergh (NED)
13. Yannick Lefebvre / Morgan Good (BEL)
22. Quinten Lauwers / Sam Vynckier (BEL)
31. Camiel Van Noten / Jules Greeve (BEL)
35. Roger De Munck / Thomas De Somer (BEL)
36. Alexander Van Riet / Charlotte Lauwers (BEL)
37. Philip Van Riet / Caroline Pelckmans (BEL)

Alle resultaten:
Adelaide Sailing Club

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: