Belgische Optimist zeilers naar San Remo

SAN REMO (ITA) - Op 26/12 vertrokken we met 4 optimistzeilers en een laser 4.7 zeilster van Go Sailing naar Sanremo voor een internationale Optimisten wedstrijd. Omwille van een technische storing met het vliegtuig vertrokken we pas veel later met een ander vliegtuig. Het was al een stuk na middernacht toen we met de taxi’s vanuit Nice in Sanremo toekwamen. Het hotel was eigenlijk al gesloten, maar gelukkig had Dédé kunnen afspreken met de Zwitserse coach die ook in ons hotel sliep, om de deur te openen en onze kamersleutels te geven.

De volgende ochtend, na een stevig ontbijt trokken we met ons materiaal, zeilen, schoot hoosvaten, praddle en stick naar de zeilclub om onze bootjes te krijgen. Kjell en ik konden een optimist van de Zwitsers gebruiken. We begonnen onmiddellijk met optuigen en ons eigen materiaal op de boot te zetten. Kort na de middag kwam dan de fabrikant van Nordest met 2 volledig nieuwe charter-optimisten. Jan en Bob mochten zo’n nieuwe optimist gebruiken. Toen iedereen opgetuigd was, gingen we op het water voor een training samen met de Zwitsers. Het was prachtig weer en 2 à 3 beaufort, echt een leuk zeilweertje en we liepen goed. Tot na 16u30 bleven we op het water.

Op 28/12 begon dan de eigenlijke wedstrijd. Om 11u was de eerste start voorzien. We vertrokken met een 3Bft op het water en we zeilden naar de startlijn. Er begon zich al een stevige golfslag te vormen. Toen we gestart waren begon de wind plots op te komen tot een 6Bft. De golven waren nu echt heel grillig en het comité besliste om de reeks af te blazen.

Iedereen moest naar binnen varen. Na de middag hebben we dan van Dédé en Marc een paar uur theorie gekregen over meteo. Voor ons avondmaal gingen we deze keer naar een ander restaurant en aten we een ander typisch Italiaans gerecht. Jan at als voorgerecht spaghetti, als hoofdgerecht spaghetti en als dessert nog een spaghetti. Bob en Kjell mochten wel delen in de 2de en 3de spagetti, al had Kjell ondertussen al wel een tiramisu op. Ik had al moeite met 1 spaghetti.

De hele nacht is het dan goed blijven doorwaaien en de volgende ochtend zag de zee wit van de golven. Aangezien er nog steeds een strakke wind stond besloot het comité om de wedstrijden uit te stellen. Blijkbaar kennen ze daar hun water goed, en tegen de middag, als de wind wat was afgezwakt mochten we op het water. Er stonden nog steeds hoge golven, en ik had het er knap lastig mee. Een eerste start werd gegeven en voor het eerst werd de reeks ook uitgevaren. Bob eindigde als 15de, Jan als 28ste, Kjell als 55ste en ik kwam helemaal niet aan. Ik had meer dan mijn handen vol met de golven en met water hozen, zodat ik juist voor mijn neus de finishlijn zag sluiten.

Onmiddellijk werd er een nieuwe start gegeven. De wind was ondertussen wat verder gaan liggen, maar de golven bleven even hoog en diep. Het ging iets beter maar ik maakte nog teveel fouten om goed te finishen. Na de vierhoek lag ik ongeveer nog rond de vijftigste plaats, maar zag in het laatste kruisrak nog een heel pak bootjes mij voorbijgaan. Jan eindigde 10, Bob 13, Kjell 57 en ik 65. ’s Avonds was er in de club een loterij met mooie prijzen, oa 2 zeilen, een zwaard en een roei, zwemvesten, vaantjes, T-shirts en petjes. Echter meer dan een vaantje en T-shirts zat er voor ons niet in. Dezelfde avond gingen we terug naar de pizzeria van de eerste dag en aten we weer een heerlijke pizza.

De laatste dag zag er voor mij veelbelovend uit. Prachtig zonnetje en een klein windje van zo’n 2Bft. De zee was ondertussen al afgevlakt, dus daar kon ik al geen probleem meer mee hebben. Vol goede moed en vol enthousiasme vertrokken we rond 10u op het water. Toen om 11u gestart moest worden, begon de wind van richting te veranderen en viel ze nadien helemaal weg. Tot 14u hebben we daar liggen dobberen. Iedereen werd terug naar de kant gesleept en daar werden de bootjes gekuist en ingepakt.

Op de prijsuitreiking kregen wij dankzij de puike prestaties van Bob en Jan de prijs van beste team, de "Dino Minaglia" Trophy. Een mooie kristallen beker werd dus toegevoegd aan onze bagage. We besloten om deze trofee aan André Wilmet te geven, als dank voor zijn coaching en begeleiding, zowel op, als naast het water. Ook een dikke DANKJEWEL aan Françoise die alles georganiseerd heeft en er voor zorgde dat de zeilers niets tekort kwamen.

Toch ook vermelden dat Charlotte Chauvier bij de laser 4.7 als 5de en eerste meisje eindigde. Dus ook een dikke proficiat aan mijn vriendin Charlotte.

Het was een leuk avontuur en voor mij een hele ervaring, voor het eerst een wedstrijd op groot water en met een grote startersgroep. Dit vraagt naar meer.

Tom Alleman
BEL 1042

Einduitslag: 95 deelnemers
10. Bob Fontaine
12. Jan Coppieters
58. Kjell Debruyn
77. Tom Alleman

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: