MINI TRANSAT:<br> Wellments: de snelste van de vloot

Peter Laureyssens heeft gisteren de beste prestatie van de 650 serieboten die aan de Transat 650 deelnemen neergezet. Hij legde 165,5 zeemijlen af tegen een gemiddelde snelheid van 6,9 knopen (zeemijlen per uur) wat dik tien zeemijlen meer in afgelegde afstand is dan Olivier Avram (Cap Monde), 2de in de serieboten rangschikking. De Wellments heeft 20 mijl voorsprong op Avram opgebouwd. Laureyssens zal wel in zijn nopjes zijn: er staat weer veel dragende wind uit het noordoosten en dat is de ideale omstandigheid voor de Wellmentsboot en haar schipper. Laureyssens houdt dit tempo al een paar dagen vol. Zonder veel verbeelding zie je hem van de ene golf naar de andere surfen.
Het enige minpunt zou de bewolking kunnen zijn. Of hoe gebrek aan zonne-energie een zeilboot kan lamleggen.

Peter Laureyssens houdt van surfen, zoveel is duidelijk. Sommige zeilers klemmen de kaken op elkaar als ze hem bezig zien met zware wind, hoge golfslag en de gigantische wolk zeil die hij bij houdt staan. Van zeiloppervlak verminderen wil Peter niet weten, hij werkt zich uit de naad met de schoot (bedieningstouw) van de grote gennaker in de ene hand en het roer in de andere. Op iedere golf, op iedere winddraaiing regeert hij bijna automatisch, een beetje trekken aan de schoot, of vieren, een beetje bijsturen. Fysieke labeur. Uren aan een stuk. Zelfs als hij een kort dutje doet, en het stuurwerk aan de automatische piloot overlaat, houdt hij nog de schoot vast. Als daar teveel druk op komt, schiet hij wakker en corrigeert waar nodig. Geen wonder dat hij het beste snelheidsgemiddelde realiseert, want iedere tiende van een knoop meer snelheid is zuivere winst. Klinkt eenvoudig, maar op zee is de wind zeer onstabiel, varieert tussen de 10 en de 20 knopen snelheid en draait voortdurend. Bovendien blijft hij zijn belangrijkste concurrenten steeds een stap voor en opteert hij voor een koers die, naarmate hij zuidelijker komt, steeds in zijn voordeel is. Hij draait werkelijk met de wind mee.

Bij deze fysieke krachttoer moet je nog de kwaliteiten van de studax toevoegen. Laureyssens heeft zich de voorgaande maanden door alle literatuur die er beschikbaar is over weerkunde op de oceaan geworsteld. Hij heeft meteorologen gesproken en duizenden dingen geleerd over de evolutie van weersystemen boven zee. De voorspellingen die hij heeft kunnen overleggen met meteorologen vóór de start uit Lanzarote zijn nu niet meer van toepassing. Het is na een week zeilen volledig en alleen aan hem. Aan boord ontvangt hij de weerberichten van Radio Monaco en andere Atlantische maritieme weerberichten die via de gewone lange golf worden uitgezonden. Zijn scherpe ratio analyseert het weerbeeld en maakt uitzonderlijk snelle en heldere analyses die vergeleken worden met de af te leggen afstand. Wellments gaat niet extreem naar het westen en blijft redelijk dicht bij de rechte koers ( rhumb line) tussen start en de verplichte passage van de Kaap Verdische eilanden. Dat loont.

De zorg is het stroomverbruik. Alle (verplichte) verlichting aan boord is weliswaar omgebouwd naar laag verbruikende LED lampen, maar zowel de navigatie-instrumenten en de radio verbruiken stroom. De hoofdconsument is de automatische piloot die 2,5 à 3 Ampère per uur opsoupeert, driekwart van het totale verbruik. Omwille van gewichtsbesparing heeft Peter geen extra generator aan boord. Drie zonnepanelen zouden in ideale condities 55 Watt en 2 x 35 Watt leveren. Volgens Raph Van Dessel, zijn technische manager van Iron & Stainless, zou dit volstaan om alle energievreters 7,5 uur per etmaal te laten draaien. Maar in de huidige bewolkte omstandigheden zakt de laadcapaciteit zeker tot onder de helft. Van Dessel hoopt dat Peter regelmatig zijn Voltmeters raadpleegt. Want als de twee accu's van 85 Amp. onder de 11,2 Volt geraken, is het afgelopen met aan de knoppen draaien. De zonnepanelen zullen dan niet meer in staat zijn de energieput te vullen, waardoor Peter de rest van de oceaan handmatig zal moeten overzeilen. Maar de nuchterheid van Laureyssens kennende, komt dit vast nooit zo ver.

foto © www.vision-art.be

www.plyachtracing.com
www.transat650.org

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: