Zonovergoten eerste IJspegel, 16 oktober 2005

Heel Nederland geniet nog van een mooie nazomer als het comité en de deelnemers van de IJspegel Trohpy beginnen aan de eerste serie wedstrijden van het seizoen 2005-2006. Op de Albatros wordt al het materiaal nodig voor de wedstrijden ingeladen en om 9u vertrekt zij naar haar positie 2 mijl noord van het havenhoofd. De wind is oostelijk kracht 4 en de zee is vlak.

Op de Albatros wordt de bovenboei in eerste instantie gelegd op 95 graden op een afstand van 1,3 nm. De wind is vlagerig, de stroom staat nog tot 13.00 uur naar de zuid en de wedstrijdleider besluit de bovenboei te verplaatsen naar 110 graden. Bij het starten wordt er gewerkt volgens de richtlijnen van het nieuwe wedstrijdreglement en om 10 minuten voor de start gaat de Foxtrot omhoog. Zij is het nieuwe attentiesein en vervangt daarbij de OW die tot vorig jaar daarvoor gebruikt werd.

Om 11.00 uur vertrekken de Tango’s (geel). Zij gaan voor drie rondes. De lijn ligt er goed, gecorrigeerd voor de stroom, in. Toch kiezen velen voor het startschip om te starten. De Sunshine is als een van de eersten weg. Het veld verdeelt zich daarna in tweeën. De ene helft kiest voor een bakboordslag en de ander voor de stuurboordslag naar de bovenboei.

Om 11.05 gaan de Uniforms ( blauw) van start. De Maxime ligt bij de pinend en gaat een hele scheepslengte te vroeg over de start. Zij luistert de marifoon niet uit, komt niet terug en krijgt een Ocs uitgedeeld. Op de startlijn krijgt de Antares een bakboord-stuurboord conflict met de Orion. Er klinkt protest en de Orion draait zijn rondjes.

Als derde klasse gaan de Viktors ( oranje) van start. De Picolini, Carpe Puncto en Bolder kiezen voor de pinend bij de start. De overigen blijven dicht bij het startschip. Tenslotte gaat op het startsignaal de vloot mooi gespreid over de lijn op weg naar de bovenboei. De Columbine is wat verlaat en heeft ook vergeten zijn Hollandse driekleur te verwijderen.

De wind is medium.

Om 11.25 rondt de Next (Mumm 36) als eerste boei drie, zij wordt gevolgd door de Daikin (Sinergia 40) en Ragazza (Dehler 39) Daarna komen de Sunshine (Dehler 36), Grace O’Malley en Rosetta. De zon gaat uitbundig schijnen. De gebakken eitjes op de Albatros smaken weer uitstekend, de zee is nog steeds vlak, en de wind wappert alle kanten op. Bij de tweede ronding van boei drie heeft de Next zijn eerste positie niet prijs gegeven. Hebben Rosetta en Grace O’malley stuivertje gewisseld en heeft de Bierkaai zich er tussen gewurmd, door bij boei drie van een 10e plaats naar een 6e plaats op te rukken. De Brainstorm en Mojo (First 40.7) zijn de hekkensluiters. In deze eerste race wordt in gezeilde en gecorrigeerde tijd de Next eerste, de Daikin wordt in gezeilde tijd tweede, maar moet de Sunshine voor laten gaan in gecorrigeerde tijd. De Phoenix (IMX 40) vergeet boei drie, trekt zich terug na de race en krijgt een raf.

Bij de Uniforms komt de Happy met een nieuwe spi als eerste naar de benedenboei varen. Addixion, Stampede en Esxape volgen haar op de hielen. De Jutter kiest waarschijnlijk de startjoon als benedenboei en vaart te ver door. De Antares laat zijn spi te water. In deze race finisht de Happy bijna drie minuten voor de rest van het veld. De Escxape is tweede gevolgd door de Stampede, die toch in gecorrigeerde tijd de eerste plaats opeist.

Om 11.42 uur melden de eerste schepen van de Viktor klasse zich bij boei 3. De Gems rondt als eerste van deze klasse de boei, gevolgd door de Excalibur, Ligtning en Gouden Ruiter. De Off Course lijkt boei drie wat te hebben overzeild of heeft ook zij de startboei aangezien voor boei 3. In het felle zonlicht zijn wellicht de kleuren geel en oranje niet zo goed van elkaar te onderscheiden. De wind neemt wat toe en de Lucifer lijkt om het gijpen te vermijden een stormrondje te varen.

Bij de finish is de Gems in gezeilde tijd de eerste, maar wint de Gouden Ruiter, met een nog wat gedeukte preekstoel in gecorrigeerde tijd deze race. Excalibar wordt twee, Gems drie en Lucifer vierde. De O’Mega rondt boei drie aan de verkeerde zijde en krijgt een dsq.

Om 12.45 begint de procedure voor de tweede wedstrijdserie en wordt op het startschip de Foxtrot gehesen. De boevenboei is op 95 graden gelegd,afstand 1,3 nm. De stroom is er bijna uit en de Albatros nestelt zich met de neus in de wind. De wind zit boven de 14 knopen en bord H wordt opgehangen. De Tango klasse start om 12.55 uur en gaat voor de drie rondes.

Voor de start zit de Sunshine het dichtst bij de startlijn en pinend. Velen liggen weer achter het startschip. De Salona komt als eerste daar achter vandaan. Het wordt tenslotte een mooie start waarbij de Next het eerste weg is en de Rosetta met veel omringend lawaai zich tussen de rest van het veld wurmt.

Bij de Uniforms ligt de Twister al vroeg rondjes te draaien op de startlijn. Komt de Antares op fullspeed te vroeg van achter het startschip naar de startlijn stomen en gaat er te vroeg over heen, de Twister met zich meenemend. Beiden krijgen een X-vlag en komen keurig terug.

Bij de Victors ligt de Picolini bij de pinend en dreigt de Bolder het meest. Op het startschot gaat de Bolder als eerste over de lijn gevolgd door de Gouden Ruiter. De Columbine is het laatste en zo is iedereen weer op weg naar de bovenboei voor de tweede race van de eerste IJspegel 2005-2006 waarin de wind draaierig en toenemend is.

Om 13.18 uur rondt de Next weer als eerste de benedenboei, direct gevolgd door de Daikin, Ragazza en Sunshine. De volgorde van de boten is bij de tweede ronding bijna hetzelfde en zijn alleen de Salona, Jolly Good en Bierkaai aan het stuivertje verwisselen. Bij de finish gaan de Next en Ragazza eerder over de lijn dan Sunshine en Rosetta, maar moeten hen in gecorrigeerde tijd voor laten gaan.

De Happy komt weer als eerste van de Uniformgroep om boei drie. Zij wordt direct gevolgd door de Stampede en Addixtion. Het veld waaiert wat uit. De stroom gaat om en velen overzeilen daardoor boei drie. Het aanvaren van deze boei gaat voor sommigen gepaard met een flink stuk aan de wind varen. Spinakerproblemen zijn er te over. Na drie rondes wordt de Stampede weer eerste in gecorrigeerde tijd nadat zij de Happy en Addixtion over de finishlijn voor heeft moeten laten gaan. De Twister finisht wel maar kan zijn spi niet meer strijken. De Rabobank heeft nog geen nummer in zijn zeil en de White Spirit sluit de gelederen van de Uniform startgroep.

De Viktorgroep is gestart om 13.05 uur. Rond 13.39 uur rondt de Off Course als eerste de boei gevolgd door de Excalibur, Picolini en Gouden Ruiter. Een rondje van 33 minuten. De finish van de eerste van de Viktorgroep wordt verwacht om 14.12 uur. Om 14.07 uur komt de Picolini als eerste over de finishlijn. Daarmee heeft zij de tweede ronde 5 minuten sneller gevaren dan de eerste en kunnen we concluderen dat de leercurve op de Picolini steil is. Ook de Gouden Ruiter, Lucifer en Off Course komen binnen geschatte tijd binnen. Onze conclusie is dat de stroom beter op waarde werd geschat en boei drie niet meer werd overvaren. De Gouden Ruiter wint tenslotte ook deze race in gezeilde tijd.

Al met al kunnen wij concluderen dat er weer heerlijk is gezeild voor de kust van Scheveningen. Dat hier en daar nog wat aan de handling moet worden gedaan en dat misschien in elk logboek de woorden van Kapitein Dorpmans van de Norfolkline geschreven moeten worden:

"’A superior seafarer uses his superior judgement to avoid situations that requires his superior skills.’"

Alle boten gaan weer huiswaarts. Helaas vergeten een aantal kanaal 21 uit te luisteren, wat een boze verkeersleider oplevert omdat de Ferry van Norfolkline naar buiten moet.

De eerste IJspegel zit er weer op.

foto © Leo Eggink

IJspegel Races

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: