3x UIT DE KUIP: OBK Fireball 2005

Kristof & Jan op BEL14589:
Het BK Fireball 2005 in één woord: 'bloedstollend'. Beste bewijs hiervan de haast ex-aequo puntenstand van de top drie voor de laatste manche. Voor ons een heel klein beetje jammer dat we onze voorsprong van de eerste dag toch nog uit handen hebben gegeven om zo op de tweede plaats te eindigen, de slechts mogelijke plaats in de zeilsport, want "Your Excellence, there is no second!" Verder nog eens hartelijk dank aan alle deelnemers, en laat het duidelijk zijn: de thuisblijvers hadden ongelijk.

Bart en Francis op BEL 14134:
Zaterdagmorgen
mooi weer, maar iets te weinig wind
15 deelnemers en zondag nog eentje meer
De toon werd van bij de start van de eerste reeks gezet door kristof/jan die er als een speer vandoor gingen, op de hielen gezeten door wim/wilfried, bart/francis en katrien/erik. De tweede reeks kwamen dezelfde ploegen naar voor, maar voegde chris/dirk zich erbij om het commando aan te voeren. De derde reeks was wederom voor kristof/jan en de vierde dan weer voor chris/dirk. Kristof/Jan stonden s'avonds op kop, maar bart/francis werkten zich naar de tweede plaats in het tussenklassement voor chris/dirk.

Zondagmorgen
mooi maar fris en een twee bf opklimmend naar 2.5bf.
Na een goede nachtrust besloten bart/francis dat hun kansen stegen met dit ietsje meer wind. De eerste reeks kwam op hun naam van zeer nabij gevolgd door katrien/erik. De andere teams bleven samen tot op de finish om een spannende strijd uit te vechten. De volgende reeks werd aan de kop uitgevochten tussen drie teams met steeds wisselende posities tot op de finish. Chris/dirk haalden het voor bart/francis en kristof/jan. ' s middags werd de tussenstand opgemaakt. Kristof/jan exaequo met bart/francis een puntje voor chris/dirk -- alles was nog mogelijk. In de zevende reeks namen bart/francis een optie op de eindoverwinning door deze te winnen voor kristof/jan en chris/dirk. Nagelbijtend diende de laatste reeks zich aan. Chris/dirk en bart/francis rondden met een kleine voorsprong de eerste boei voor een peloton waarin kristof/jan opgeslokt waren na een matige start. Kristof/jan werkten zich gestaag naar voren terwijl bart/francis en chris/dirk onder mekaar steeds positie wisselend duelleerden en mekaar daardoor vertraagden. In het laatste voordewindse rak kregen kristof/jan en ook wim/wilfried terug aansluiting met de koplopers. Het laatse opkruisrak verkozen bart/francis enkel nog controle uit te oefenen op hun rechtstreekse concurrenten kristof/jan. Chris/dirk wonnen deze reeks dan ook zonder verder aarzelen voor wim/wilfried. Bart/francis bleven voor kristof/jan en schreven het kampioenschap op hun naam.
Het was tot de laatste reeks een spannende en boeiende strijd voor de overwinning. De fireball is een zeer prettige en handelbare boot die toelaat om ook op een klein binnenwater als het galgenweel een competitief kampioenschap te varen waarbij een zevental teams aanspraak kunnen maken op het podium. Hopelijk zullen daar in de toekomst nog enkele teams bijkomen om het niveau nog te verhogen.

Wim en Wilfried op BEL 14609:
Op 15 en 16 oktober vond op het Antwerpse Galgenweel het Open Belgisch
kampioenschap Fireball plaats. De Fireball is misschien wel de meest
toegankelijke en tegelijk meest sportieve tweemans zwaardboot en dat werd
weer bewezen door 16 zeer kompetitieve teams. Zon en 2 tot 3 bf., die
Fireballzeilers krijgen het mooiste weer van onze heer. Acht manches werden er
gezeild en got, wat werd er gevochten voor de plaatsen: geen compassie op het
water, hopelijk snel weer vrienden op het droge. Wij hebben vooral geleerd
protesten te incasseren en te poneren, beide even pijnlijk als ge er niet beter van
wordt. De Fireball vloot strijdt in drie groepen, vooraan een zevental voor het
podium, dan een flinke middenvloot, en heel moedig, zij die het zonder spi
moesten stellen of maar niet begrepen waarom de boot niet liep. Goed starten,
dat is half gewonnen, wie komt ons dat eens leren? We hebben veel teams erg
mooi zien vertrekken waardoor we telkens weer met een inhaalmaneuver
moesten aanvangen. Zo’n wedstrijd is ongelofelijk spannend voor de
deelnemers: soms loop je zo dicht onder een andere boot door in een kruisrak
dat je vanuit trapeze het achterlijk van het grootzeil zou kunnen aantikken. Bloed
hadden we niet meer door onze aderen vloeien, ’t was puur adrenaline wanneer
je een privé windvlaagje kreeg dat je deed inlopen of weglopen.

Op het ereschavot dit jaar: Bart Meynendonckx en Francis De Roeck, de kampioenen Fireball 2005 dus, tweede plaats voor Kristof Wouters met Jan Deca
en derde plaats voor Chris Neuman en Dirk De Maesschalck.
Schitterend zeilweekend, voortreffelijk georganiseerd door VVW Galgenweel, waarvoor onze dank.

Belgian Fireball Association

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: