Laureyssens blijft de voorsprong opdrijven

Finish komt in zicht - voorlopig aankomst geraamd op donderdag 28/10 vroege ochtend, plaatselijke tijd

Peter Laureyssens heeft met zijn Wellments 130 zeemijlen voorsprong op de tweede Ronan Deshayes/ PCO Technologies. Daarmee gaat de vergelijking met de kandidaat Grootste Belg, Eddy Merckx zeker op. Ze hebben allebei de reputatie de snelheid te blijven opdrijven tot aan de eindstreep. De plek waar de definitieve beslissing valt.

Wat op de kaart een eenvoudige rechte, zuidoostelijke koers lijkt tussen de meest oostelijke punt van Zuid Amerika, Recife en het verder zuidelijk gelegen Salvador de Bahia, is in feite een weerkundige valstrik. De wind heeft de tendens om bij valavond te vallen. Een optie om verder van de kust te blijven en pas op het laatste (en meest geschikte moment) naar de finish toe te sturen is van kapitaal belang.In zee zou er meer wind kunnen blijven. Dat betekent meer mijlen maken.
Op dit moment zeilen de koplopers een koers die door (Franse) zeilers een 'geforceerde reach' genoemd wordt. Niet echt hoog aan de wind, maar ook niet met ruime wind. Een tiental graden meer naar de ene of de andere kant leidt onmiddellijk tot meer snelheid, maar ook meer mijlen of omgekeerd.

En alweer toont Peter Laureyssens zich daarin de meester. Hij blijft zijn voorsprong verbreden. Daar waar hij negen dagen geleden nog heel even van de eerste plaats werd verdreven, heeft hij vanaf dan dag na dag zijn voorsprong vergroot. Tot nu 130 zeemijlen. In de kop van de vloot spelen de Spanjaard Alex Pella (Open Sea / Team Work) en de Fransman Corentin Douget (E. Leclerc / Bouygues Telecom) haasje over voor de ereplaats met amper vijf mijl verschil. Uit de vergelijkingen blijkt echter dat Wellments het beste snelheidsgemiddelde van de hele etappe heeft gerealiseerd, in acht genomen dat Laureyssens met een serieboot vaart. Het blijft duidelijk dat dit voor Peter helemaal niet de reden is om het kalmer aan te doen.

De aankomst van Wellments wordt verwacht op vrijdag 28 oktober in de zeer vroege (plaatselijke) uurtjes.

foto © DR

www.plyachtracing.com
www.transat650.org

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: