WK HOBIE CAT 16 - Favorieten grijpen de eerste titels

De condities tijdens de Hobie Cat 16 Wereldkampioenschappen 2005 in Zuid-Afrika gaan van het ene uiterste naar het andere. Binnen drie dagen nam de wind af van 46 tot 5 knopen. De vrouwen- en jeugdteams volbrachten drie races, de masters en grand masters slechts één. Op donderdag 27 oktober grepen de Fransen twee titels in de Nelson Mandela Bay in Port Elizabeth: Morgana Laurancy en Marion Pennaneach bij de dames en de Europese Kampioenen Céder Bader en Yann Montoya bij de jeugd. Oud-wereldkampioen Blaine Dodds en zijn dochter Roxanne uit Zuid-Afrika wonnen de masters. De Australiërs Bruce Tardrew en Sarah Turnbull bleken dit jaar ‘s werelds beste grand masters.

Jeugd - Missie bijna volbracht
Céder Bader en Yann Montoya zegevierden deze zomer al bij EK Hobie 16 Jeugd en Open in Heiligenhafen. Nu kunnen de jongens de jeugd wereldtitel toevoegen aan hun erelijst. Céder Bader: "We wilden hier in Zuid-Afrika de jeugdserie winnen en bij de eerste vijf van het WK Open eindigen. Dat laatste zal niet makkelijk worden, want het niveau is hoog." Op woensdag 26 oktober finishte het duo als eerste en tweede. Hoewel Bader en Montoya de voorkeur geven aan de ruige condities van de eerste racedag, wisten ze op donderdag hun eerste positie te behouden bij zeer lichte omstandigheden. Bader: "We gingen als zevende om de bovenboei en wisten daarna nog drie plekjes te pakken. De wind draaide steeds en nam verder af." De 2004 ISAF Jeugd Hobie Cat 16 Wereldkampioenen Tom Phipps en Jon Cook (GBR) kwamen terug van een vijfde naar een tweede plaats overall, gevolgd door Juani Maeglie en Cristina Guirola van Guatemala.

Vrouwen - Goud op de finishlijn
"Op de finishlijn konden we de Mexicaanse meiden net voor blijven", vertelt Morgane Laurancy na haar overall zege. Zij en haar bemanning Marion Pennaneach, Europees Kampioen Dames in 2004, eindigde als vierde in de laatste race en dat was genoeg voor de Hobie 16 Dames Wereldtitel 2005. Pennaneach: "We gingen als laatste van start, maar in het tweede voor-de-windse rak pakten we veel teams terug. We gebruikten de golven om snelheid te maken." Een jaar geleden zeilden de Franse meiden voor het laatst op de Hobie 16, omdat ze overstapten naar matchracing in kielboten. Laurancy: "Ik denk dat die ervaring ons als wedstrijdzeilers weer verder heeft gebracht." De competitie met de andere Françaises Marie Duvignac en Pauline Thevenot was sterk. Helaas startten zij in de eerste race te vroeg (OCS), waardoor ze de strijd voor het goud al hadden verloren. Ze gaven echter niet op en wonnen de andere twee. De 2004 Hobie 16 Women World Champion Pamela Noriega en haar bemanning Andrea Mier y Teran uit Mexico vielen terug naar de derde plaats overall. De Zuid-Afrikanen Belinda Hayward en Kim Wilkinson-Davies klommen naar de tweede plek. Een half jaar geleden besloten de dames de krachten te bundelen voor dit wereldkampioenschap. Hayward: "Daarvoor had ik al elf jaar niet meer op een Hobie 16 gezeild. We hoopten natuurlijk op goud, maar niemand had ons verteld hoe goed de jonge zeilers zijn. Vooral de Europese teams."

Masters en Grand Masters - Echte survivors
Hoewel ze maar één race volbrachten, waren de masters en grand masters de echte survivors in de afgelopen dagen. Ze kregen het zwaar te verduren met de elementen. Woensdagmiddag vochten ze tegen de extreme condities met stormachtige wind en hoge golven. Op donderdag moesten de Jetski’s en zwemmers er aan te pas komen om de Hobie 16s door de branding te begeleiden. De short break was te hoog voor slechts vijf knopen wind. Nadat de finish van de jeugd- en vrouwenteams was het de beurt aan de masters en grand masters. De wind nam echter verder af en zo dreven ze over de deining zonder druk in het grootzeil, wachtend op een briesje. Die bleef uit en dus keerden ze terug naar Hobie Beach.

Ruige aftrap
Woensdag 26 oktober startte me een rustige bries uit het noorden, blauwe hemel en veel zonneschijn. De muziek galmde over Hobie Beach en de cats lagen opgetuigd te wachten. De masters en grand masters hadden de eer om de 2005 Hobie Cat 16 Wereldkampioenschappen af te trappen. Net voor hun eerste start draaide de wind naar het oosten en begon al toe te nemen. Tegen de middag gingen de jeugd- en vrouwen teams het water op voor twee races achter elkaar. Tegen de tijd dat de oude leermeesters uitvoeren voor de tweede start, wees de windmeter twintig knopen aan. Het bereiken van de startlijn zorgde voor enige problemen. Sommige deelnemers besloten terug te keren na enkele onvrijwillige zwempartijen en andere zetten door. Ondertussen liep de meter op naar 35 knopen in de vlagen en gingen de nieuwe cats met bosjes tegelijk om, zelfs onder de pier. De korte golven bouwden snel op en spoelden de zeilers zo nu en dan van de trampoline. Halverwege de middag besloot het racecomité dat het genoeg was en de race werd afgeblazen. Iedereen bereikte veilig Hobie Beach.

De open kwalificatie voor de zeventiende Hobie Cat 16 World Championships duurt drie dagen en gaat op vrijdag 28 oktober van start met 82 teams. Die hebben zich nog niet gekwalificeerd voor de semi-finals, die van 31 oktober tot en met 2 november duren. Tot slot volgen twee dagen met final races.

foto © Pierrick Contin

www.hobieworlds.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: