AMERICA'S CUP act 8<br> K-Challenge verslaat Team New Zealand!

  • Author: Yan T.
    Date: di, 04/10/2005 - 13:06

FLIGHT ONE
K-Challenge en Mascalzone Latino-Capitalia Team lieten hun kiwi tactiekers thuis en zeilden een race waarvan het verschil nooit meer dan 13sec bedroeg. Victory Challenge gaat met de eer lopen tegen +39 die eigenlijk een thuis wedstrijd speelden. Jesper Bank op United Internet Team Germany had een mooie controle opgebouwd tegen BMW Oracle maar overschreed de startlijn juist een fractie te vroeg waardoor Chris Dickson gemakkelijk de weg vrij kreeg naar de finish. Emirates Team New Zealand leidde Shosholoza over de finish. Shosholoza had nochtans Dee Smith ingehuurd (= AC veteraan, won het WK IMS Off Shore 2005 op Azur de Puig, heeft wat te zeggen in het Morning Glory gebeuren, etc…) om de tactiek onder handen te nemen, maar dat mocht niet baten. Desafí­o Español ging met 1 bootlengte Alinghi vooraf met de prestart, maar kon die voorsprong niet lang vasthouden daar de bootsnelheid van de Zwitsers gewoon te hoog was voor de Spaanse zeilers. Luna Rossa ging China Team vooraf aan de start, een paar minuten later ging de Chineese Genua aan flarden en daarmee ook enige vorm van Chinese hoop om in deze race nog terug te komen.

FLIGHT TWO
K-Challenge verslaagt Team New Zealand (yep, u leest het goed…) een enorme windshift verplaatste nr1 naar nr2 en 2 naar1. Team NZ kon niet meer terug komen. Jesper Bank kon met zijn Duitse team de Italianen op Mascalzone Latino nog eens afdrogen en de Zuid Afrikanen verloren met 40 sec van BMW Oracle. De Zuid Afrikaanse version 5 romp bleek wel een stuk sneller te zijn dan de vorige. De Chinezen gingen Alinghi vooraf bij de start maar moesten hun voorsprong al snel afgeven door de betere bootsnelheid van Alinghi. Alinghi kon de plek innemen die ze gewoon waren en won deze race van de Chinezen gemakkelijk. Victory Challenge ging de Spanjaarden vooraf op de finishlijn en het Italiaanse onderonsje tussen +39 en Luna Rossa monde uit in 1:47 winst voor Francesco de Angelis’s Luna Rossa.

FLIGHT THREE
+39 (die met Alinghi’s trainingsboot vaarden uit 2003) verloor van Alinghi. De snelheid van Alinghi en problemen met een spi rond de voorstag deden +39 de das om. Luna Rossa lag voor bij de start en heeft Victory Challenge niet meer de kans gegeven om terug te komen. De Italianen rijven hier hun derde overwinning binnen in deze serie. Problemen met een slappe voorstag op Chinees grondge…euh, vaargebied. De Spanjaarden konden op hun dooie gemak uitlopen en toezien hoe de Chinezen van kwaad naar erger gingen. Het scheelde niet veel of ze gingen bijna letterlijk en figuurlijk de Chinees in, op een gegeven moment is China Team rond de benedenton gegaan zonder hun genua op en gaven kort daarop op. United Internet Team Germany verloor nipt van de Kiwi’s en BMW Oracle liet Mascalzone Latino hun spiegel zien. Team Shosholoza kreeg een penalty cadeau van K-Challenge die net ietsje te dicht gijpten, daarna brak de Tuff Luff van de Fransen en halveerde daarmee hun Genua. K-Challenge gaf uiteindelijk op en Team Shosholoza zeilde alleen verder en aan de fiere blikken aan boord was te zien dat er vanavond geen dieet voeding op het bord zou komen.

FLIGHT FOUR
Emirates Team New Zealand won de start, kort daarop gaf Mascalzone Latino op met broks aan de fok. Shosholoza kon bijna Jesper Bank uit het startgebied dwingen die het dan met minder speed moest doen aan de start. De Duitsers kwamen langzaam maar zeker terug tot op 11 sec, maar door een langzame spi hoist konden de Zuid Afrikanen terug weglopen. Dan brak de Spinakkerboom van Shosholoza en Team Germany kwam snel dichterbij. Het geluk stond aan de kant van Team Shosholoza want een shift maakte van de run een reach waardoor de schade voor RSA 83 beperkt bleef. Met 8sec voorsprong ging Team Shosholoza met een perfecte jibe set om de laatste ton, ze wonnen uiteindelijk met 20sec. BMW Oracle won gemakkelijk van K-Challenge en Alinghi deed het zelfde met Victory Challenge. Een lang uitstel kwam +39 goed van pas doordat ze net voor de start (weeral) een spiboom gebroken hadden. +39 lag 200m voor China Team toen Finn zeiler Andrew Simpson het voor bekeken hield en overboord ging. Andrew werd opgepikt door een scheidsrechterboot waardoor +39 een penalty kreeg. Pierre Mas kon nu voor China Team de eerste overwinning boeken. Desafí­o Español verloor met 1:36 van Luna Rossa.

FLIGHT FIVE
Luna Rossa moest opgeven doordat hun outhaul brak, waardoor Alinghi ongehinderd naar de finish kon zeilen. +39 kwam met 16sec eerst om de boventon, Desafio Espagnol blies zijn spi op en had er binnen de minuut een nieuwe opstaan. Een slechte boeironding van de Italianen deed de Spanjaarden terugkomen tot op een paar bootlengtes toen de Spaanse genua explodeerde in de top. +39 kon zijn eerste winst opstrijken op thuiswaters. Victory Challenge nam een punt in ontvangst toen China Team niet kwam opdagen door mast problemen. Chris Dickson op BMW Oracle ging Dean Barker vooraf bij de start maar de Kiwi’s bleken sneller voor de wind in deze winderige condities toen ze voorbij Dickson surften en de binnenkant claimden aan de benedenboei. BMW Oracle volgde op minder dan een bootlengte en ging een tackingduel aan met Team New Zealand. BMW Oracle herwon zijn leiderspositie aan de bovenboei en moest die downwind terug afgeven aan Team New Zealand. Team NZ won met amper 3sec verschil op Dickson. K-Challenge kon United Team Internet Germany 20sec achter zich houden op de finishlijn en Mascalzone Latino liet Team Shosholoza achter zich door iets beter op de shiften te spelen dan zijn tegenstander.

TRAPANI LOUIS VUITTON ACT 8 - LEADERBOARD

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: