AMERICA'S CUP act 8<br> Uitslagen Flight 8 & 9

  • Author: Yan T.
    Date: wo, 05/10/2005 - 15:02

FLIGHT EIGHT
Shosholoza kon haar grootzeil niet hijsen en werd zo een makkelijke prooi voor het Zwitserse Alinghi. De Italiaanse derby Mascalzone- Luna Rossa viel in het water toen eerstgenoemde te vroeg over de startlijn ging. Luna Rossa’s spi explodeerde in het eerste voordewindse rak wat maakte dat Mascalzone Latino terug voor een race kon komen zorgen. Maar Francesco de Angelis ging oerend hard en de hoop van Mascalzone vervloog helemaal toen ze het laatste voordewindse rak enkel onder grootzeil moesten varen door problemen met de spi. Desafí­o Español domineerde United Internet Team Germany in de eerste fases van de race. De Duitsers vernielden hun fok, hadden dan problemen met het hijsen van de spi en dropten deze dan te veel te laat. Jesper Banks trok zich terug uit deze race en overhandigde de overwinning aan het team van Karol Jablonski. +39 Challenge ging een dial-up aan met het Amerikaanse BMW Oracle maar kon de controle niet houden en kreeg een penalty tegen omdat ze te dicht kwamen. Victory Challenge kon makkelijk winnen van K-Challenge daar die met voorstag problemen kampten. Emirates Team New Zealand accelereerde sneller op de startlijn, maar China Team verbaasde vele daar ze de snelheid van de Kiwi’s kon evenaren gedurende de match. Het zag er effe kritisch uit toen er een klein gaatje in het grootzeil van Team NZ te zien was, maar Dean Barker kon zijn team toch nog met 35sec verschil eerst over de finish brengen.

FLIGHT NINE
K-Challenge was zo laat in de startbox dat Luna Rossa hen gemakkelijk een stuurboord bakboord aan hun broek kon lappen en zo een penalty afdwingen. Na 30sec moest K-Challenge echter opgeven door problemen met de fok. +39 had 2 bootlengtes controle op de startlijn over Mascalzone Latino-Capitalia Team. +39 kon zijn voorsprong verlengen gedurende bijna de rest van de race terwijl ze Mascalzone hun 2de spi van de dag zagen opblazen. Desafí­o Español deed het ok tegen BMW Oracle in de pre start, maar Chris Dickson kon zijn USA 76 constanter door de golven sturen dan de Spaanse stuurman wiens boeg keer op keer tegen de golven gesmakt werd. De Amerikanen liepen langzaam maar zeker over het groene schip en liepen met 34sec winst over de finish. Shosholoza had Victory Challenge in hun vuile wind bij de start, maar kon daar uitkomen en moest voor de andere kant kiezen. De Zweden speelden beter op de shiften in, en konden zo de overwinning opstrijken. Een agressieve pre start tussen beide zwaargewichten Emirates Team New Zealand en Alinghi, maar de Zwitsers accelereerden veel sneller en gingen de Nieuw Zeelanders vooraf op de lijn met meer dan een bootlengte. Alinghi’s stuurman Ed Baird liep met 28sec verschil eerst om de boventon, de Kiwi’s kwamen voor de wind sterk terug, maar al dat harde werk was tevergeefs toen een hoek van de spi water schepte juist op het moment dat ze om de benedenton gingen. De spi kwam bijna helemaal terug uit het luik en het was hard werken om dat drijfanker terug aan boord te krijgen. Het kwaad was geschied en Alinghi kreeg zo een gemakkelijke overwinning in de schoot geworpen. China Team en United Internet Team Germany liepen bij de start elks een andere kant uit met Pierre Mas die de favoriete rechtse kant op eiste. China zeilde weg van de Duitsers en Jesper Banks gebruikte de shifterige wind om terug te vechten tot op 3 bootlengtes. Ze liepen over het rode schip in het laatste voordewindse rak en gingen eerst over de finish. Desondanks hun 2 verloren matchen heeft China Team laten zien dat ze mee kunnen in deze condities.

FLIGHT EIGHT
Alinghi (SUI 75) wint van, Team Shosholoza (RSA 83) niet gestart
Luna Rossa Challenge (ITA 74) droogt Mascalzone Latino-Capitalia Team (ITA 77)af, delta 2:34
Desafí­o Español (ESP 67) wint van, United Internet Team Germany (GER 72) niet gefinisht
BMW ORACLE Racing (USA 76) droogt +39 Challenge (ITA 59)af, delta 2:12
Victory Challenge (SWE 63) droogt K-Challenge (FRA 60)af, delta 2:59
Emirates Team New Zealand (NZL 82) droogt China Team (CHN 69)af, delta 0:35

FLIGHT NINE

+39 Challenge (ITA 59) droogt Mascalzone Latino-Capitalia (ITA 77)af, delta 1:15

Victory Challenge (SWE 63) droogt Team Shosholoza (RSA 83)af, delta 0:56

United Internet Team Germany (GER 72) droogt China Team (CHN 69)af, delta 0:55

Luna Rossa Challenge (ITA 74) wint van, K-Challenge (FRA 60) niet gefinisht

BMW ORACLE Racing (USA 76) droogt Desafí­o Español (ESP 67)af, delta 1:20

Alinghi (SUI 75) droogt Emirates Team New Zealand (NZL 82)af, delta 1:43

foto © Gilles Martin-Raget

TRAPANI LOUIS VUITTON ACT 8 - LEADERBOARD

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: