Het aftellen voor de tweede start in de Transat 650 is begonnen

Peter Laureyssens heeft zijn Wellmentsboot weer helemaal klaar voor de oversteek van de Atlantische oceaan.
Na een schitterende prestatie in de eerste etappe van de Transat 650 maakt Peter Laureyssens zich klaar voor de grote oversteek naar Bahia in Brazilië. Je zou zeggen gedaan met de vakantie, maar de zeiler is al aardig bezig geweest om zijn Wellementsboot weer helemaal in orde te maken.
Alles wordt nog eens een laatste keer gecheckt. De kleine spinnaker, die na het kapseizen voor Kaap Finisterre was gescheurd, is naar de Delta Voiles zeilmakerij in Frankrijk geweest en kwam uitstekend hersteld terug. De windmeterset is helemaal vervangen en kan weer met de automatische piloot communiceren, zodat die beter stuurt naargelang de wind draait.

Ondertussen heeft Peter heel wat interviews met de Belgische pers gehad. Heeft hij zijn website geüpdatet en beantwoordde hij alle berichten die toekomen via de site van de Transat 6,50. Hij besteedde extra tijd aan het op de hoogte houden van de school die hem volgt. Voor de rest veel eten en veel slapen om te recuperen en er is ook nog wat tijd over om het eiland te bezoeken en wat te feesten (Tropical en Ruta66 voor de kenners). Nu nog een cadeau vinden om aan Neptunus te offeren aan de evenaar, een verplicht ritueel voor elke zeiler die de eerste keer die evenaar oversteekt!

Peter LAureyssens indrukken: "Weersvoorspelling 2de etappe. Er is op dit moment een tropische storing ter hoogte van de Kaap Verdische eilanden die het hele weersysteem in de war brengt. In plaats van de gebruikelijke Tradewinds (voor de wind dus) zullen we waarschijnlijk de eerste dagen de wind tégen hebben (15-25 knopen). Dan is het afwachten wat de tropische depressie doet. Heel moeilijk om te voorspellen. Als deze depressie daar nog lang blijft hangen, kan ik 8-9 Beaufort verwachten aan de Kaap Verdische eilanden. Als de depressie aan kracht verliest, zullen de tradewinds of de passaat zich terug herstellen en wordt het iets aangenamer zeilen. Dus zal ik iets meer eten meenemen dan eerst gedacht: 23 dagen in plaats van 20 dagen."

De start van de 2de etappe is nu zaterdag 8 oktober om 17.17 h lokale tijd, 18.17 uur Belgische tijd. Het parcours loopt via de Kaap Verdische Eilanden, tussen de eilanden Santo Antao en Maio die respectievelijk aan stuurboord (r.) en aan bakboord (l.) worden gelaten. De afstand meet 2900 zeemijlen.

foto © www.vision-art.be

www.plyachtracing.com

www.transat650.org

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: