Solozeiler Michel Kleinjans vestigt nieuw Round Ireland record

Vandaag om 14u49 GMT zeilde Antwerpenaar Michel Kleinjans over de finishlijn bij het Ierse Dun Laoghaire, en vestigde daarmee een nieuw solo zeilrecord rond Ierland. Het nieuwe record bedraagt nu 4 dagen, 1u en 52m, waarmee hij het vorige record met 1dag, 10u en 8m scherper stelt.

Na een uitgestelde start vanwege een defecte startmotor hees Michel Kleinjans op zaterdag 1 oktober om 12u57 de zeilen van zijn ROARING FORTY en zette koers naar de Ierse zuidkust.

Na een erg snelle eerste 180 zeemijl belandde hij zondagochtend ter hoogte van de Ierse zuidwest-kust in een gebied met erg lichte wind. Toen de wind in de namiddag terug opstak, steeg meteen ook het moraal van de schipper en ROARING FORTY stormde noordwaarts. Op dinsdagochtend, toen hij net Tory Island had gerond, meldde de schipper een lekkere 22 knopen wind, vele dolfijnen rond zijn boot, en een gescheurde grote blauwe spinnaker.

Drie uur later gleed de ROARING FORTY voorbij Inistrahull in 22 knopen wind. Op dat ogenblik was het de schipper al duidelijk dat hij in het Northern Channel tussen Ierland en Engeland te maken zou krijgen met een sterke tegenstroom, wat hem gezien de lichte tegenwind dwong om dicht onder de kust op te kruisen. In de pikdonkere nacht bokste de ROARING FORTY zich in steeds lichtere wind een weg zuidwaarts, om ten slotte vanmiddag om 12u57 GMT haar Iers avontuur te beëindigen.

Volgens haar schipper zou ROARING FORTY gemakkelijk nog meer tijd van het oude record kunnen afknijpen: "Als ik maar op het geplande tijdstip had kunnen vertrekken, dan had ik in drie dagen rond gekund," moest hij toegeven.

Over zijn toekomstplannen was Michel Kleinjans duidelijk: "Zeker de Round Britain in 2006, maar waarom ook niet de Route du Rhum? Maar dan zal ik wel de hulp van een sponsor kunnen gebruiken, want het inschrijfgeld alleen al is véél te zwaar om dragen voor een klein ‘amateurreke’ als ik".

ROARING FORTY is een Open 40 die in 1997 gebouwd werd naar een plan van Ad Konijnendijk (dezelfde architect die de TONNERE DE BRESKENS en de nagelnieuwe FORMIDABLE van Piet Vroon tekende).

Het vorige record stond pas sinds 12 september 2005 op naam van de Ier Michael Liddy die met zijn First 40.7 in 5 dagen en 12 uur en 11 minuten rond Ierland zeilde.
Het record voor bemande jachten staat op naam van de Franse 60-voeter CITY JET/SOLUNE, in 2 dagen, 9 uur en 41 minuten.

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: