Grand Prix First 31.7 Dunkerque - Uit de kuip van Mr. SANDMAN

Als toemaatje aan ons mooie zeilseizoen gingen we in op de uitnodiging van de Franse First31.7 zeilers om aan hun Grand Prix deel te nemen.
Er waren negen First 31.7's, zeven zuiderburen en naast de Mr SANDMAN-Fortisbank ook de ULTREIA uit Breskens.
AR BEG HIR leek de te kloppen boot, met een aantal zeilers uit La Rochelle aan boord van de door Elvström Sails gesponsorde boot. Voor deze koude gelegenheid hadden we onze zeilmaker Michel Lefebvre en (vooral) zijn charmante Eega uitgenodigd.
We vermoedden ook al dat het er heet zou kunnen aan toegaan , gezien ze er haast wekelijks trainen met een zestal Firsts .En dan is een routinier als Michel uiteraard waardevol aan boord.
De Fransen waren er redelijk gerust in , ze zouden de prijzen wel onder elkaar verdelen , er zou zelfs een zeil verloot worden door het plaatselijk filiaal van Elvström Sails , met zes van de zeven Franse boten als klant gingen ze toch wel winnen.
Er zouden zeven reeksen worden gevaren, er was geen aftrek voorzien.

Met een stevige zuidenwind werd een mooi up en downwinds parkoers uitgelegd , de eerste start verliep erg agressief , met veel Frans geroep en getier om voorrang (al dan niet terecht) , maar we konden de eerste reeks mooi als tweede eindigen. Volgende starts ook erg close à la Française, black flag na algemene terugroep in reeks twee.
In de tweede reeks waren we ook nog knap derde ondanks een offday van onze voordekker.
De derde reeks werden we deskundig te vroeg over de lijn geperst ,en keerden terug , wat niet direct lukte gezien we in het midden van de lijn niet zomaar konden terugkeren zonder de andere boten te hinderen.
Tot overmaat van ramp werd de reeks dan ook nog ingekort gezien het toen al zes uur was (en snel donker).
We haalden nog net een zevende plaats, op een zucht hadden we nog twee andere First te grazen in onze achtervolgingskoers.
Dit zette uiteraard een domper op ons gemoed, we hadden wel de boatspeed, maar helaas ook te veel punten. Favoriet AR BEG HIR had drie keer een eerste plaats gevaren.

Dag twee, 20 à 25 knopen wind, uit zuidelijke richting, dus vlakke zee, met een mooi zonnetje, begon zeer goed met een tweede plaats . We bleken de juiste keuze te hebben gemaakt door de solent op te zetten, verscheidene andere boten hadden de hardheid van de windstoten onderschat.Een 31.7 zeil je echter het hardst zonder veel helling. Ook onder spi waren er aardige taferelen te zien…

Daarna gaf ons team onder de leiding van Michel Lefebvre zowaar zeilles, met twee eerste plaatsen. In de laatste reeks moesten we een andere Franse zeiler, steeds regelmatig in de vorige reeksen , nipt voorlaten. AR BEG HIR had een zeer matige dag met een 3, 4, 5 en 4de plaats, zeilkeuze verkeerd of beter met minder wind of hadden zij een zware avond gehad?
De eerste vijf boten waren echter erg aan elkaar gewaagd, de minste fout werd cash betaald.
ULTREIA was vrij regelmatig meestal zesde.

We bleken uiteindelijk met twee boten evenveel punten te hebben, AR BEG HIR had echter een reeks méér gewonnen dan ons .
Bij de prijsuitreiking, met mooie receptie, bleken de zeilers uit La Rochelle echter al afgedropen, met het te verloten zeil weer mee naar hun zeilmakerij.

Al bij al een prachtige seizoensafsluiter
Eenheidsklasse zeilen is en blijft het leukste. De organisatie was tot in de puntjes verzorgd, mooie bananen, en de Franse Vlamingen zijn erg sympatiek, ze wilden alles met handen en voeten uitleggen ofschoon we toch ook wel Frans kennen. Volgend jaar is er een aftrekreeks voorzien.
J’attendrai déja.

De einduitslag:

1. Ar Beg Hir 1 1 1 3 4 5 3 18 ptn
2. Mr Sandman 2 3 7 2 1 1 2 18 ptn
3. Maalou 3 5 2 1 3 3 4 21 ptn
4. Grenadines 5 2 4 dnf 2 4 1 28 ptn
5. Morvrac’h 4 4 3 5 5 2 5 28 ptn
6. Ultreia 7 6 8 6 6 7 6 46 ptn
7. Calvito 8 8 5 7 8 8 8 52 ptn
8. Dunes de Flandre dnc dnc dnc 4 7 6 7 54 ptn
9. Borabor 6 7 6 dns dns dns dnf 59 ptn

Meer over de 31.7 klasse: www.first317.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: