Aruba Heineken Catamaran Regatta: Britse teams domineren

Britse teams domineerden de vierde dag van de Aruba Heineken Catamaran Regatta. In de ochtendrace versloegen Stuart Gummer en Gillian Power (F18, GBR) hun landgenoten Chris Sproat en Georgina Burke (Spitfire) met slechts drie seconden op rating (na berekening). De Nederlandse Tornado zeilers Eduard Zanen en Mischa Heemskerk wonnen ’s middags de Gaastra langeafstandsrace, gevolgd door de Britten Gummer/Power en Allen/Farren. Met één race te gaan, zijn Gummer en Power onverslaanbaar, dus zij kunnen morgen hun F18 Capricorn rustig afbouwen voor de terugreis.

"We hadden een mooi gevecht met Mischa", vertelde Richard Allen aan het einde van de ochtend. "Wij gingen drie rondes aan de leiding en daarna nam hij het over. We konden hem weer terug pakken, waarna we gelijk door de gate gingen. We kozen allebei een andere boei en hij finishte vervolgens net voor ons." Op handicap eindigde hij als zesde en de Britten als zevende.

Slechte start voor de leiders
Stuart Gummer en Gillian Power, de klassementsleiders, hadden hun winst in de achtste race niet te danken aan een goede start. Power: "We waren te conservatief. We gingen als vijfde F18 rond de bovenboei. Het was niet leuk om al die Tornado’s en daarna F18’s voor je te zien. Op het voor-de-windse rak pakten we er steeds één terug en uiteindelijk waren we toch weer eerste F18." Chris Sproat en Georgina Burke kwamen dicht in de buurt van de overwinning met hun Spitfire. Sproat: "We hadden een goede start bij het startschip, waardoor we vrije wind hadden. Vervolgens gingen we zigzaggend door het middenveld en kwamen we net acht Stuart bij de bovenboei aan. Natuurlijk liepen zij toen uit, maar we hebben onze snelheid in het spirak vergroot. Het was tot nu toe een goede dag voor ons."

Geen onderzeeboot als verrassing
Na de lunch stond de Gaastra langeafstandsrace op het programma. De condities waren goed met windkracht drie tot vier en veel zonneschijn. Organisator Edwin Lodder waarschuwde de deelnemers bij de briefing: "Soms is er een verrassing in de lagune, dan duikt er plotseling een onderzeeboot op. Maar maak je geen zorgen, want wij hebben contact met ze, dus wij zullen jullie op tijd waarschuwen." Maar gelukkig bleek dat niet nodig. Gummer en Gillian kwamen als eerste bij de bovenboei aan: "We hebben de spinnaker gezet en zeilden vervolgens richting Venezuela. Toen we terugkeerden, brak het spin lock blokje van de spi brak. Daardoor liep de vloot op ons in. Gelukkig heb ik wat kunnen fabriceren, zodat de spi weer omhoog kon. In het voor-de-windse rak zei Stuart: "Laat het niet klapperen." Het was geweldig en maakten het verlies weer goed. We gingen als eerste F18 over de lijn."

Sacha Larsen en Albert van Houdt (NED) finishten als tweede F18 en vierde boot na berekening. Van Houdt: "Eindelijk zeg, we hebben de hele week al pech met van alles en nog wat. We hebben vanmiddag de betere koers gevaren, dicht bij de lagune. Die voeren we in zesde of zevende positie in en in de laatste lus voor de finish, pakten we nog een paar cats." Eduard van Zanen en Mischa Heemskerk (NED) pakten de line honours (eerste binnenkomst), gevolgd door Richard Allen en Simon Farren (Tornado, GBR), die derde overall werden. Farren: "We gingen als de brandweer. We waren het snelste team op het voor-de-windse rak." Jurgen Kerstens en Paul Smissaert (F18, NED) hadden eveneens een goede dag. Dankzij een vierde en vijfde plek vandaag, klommen ze naar de derde positie in het totaalklassement.

Top vijf na negen races en twee keer aftrek:
1. GBR - F18 - Gummer/Power, 8 punten
2. NED - Tornado - Zanen/Heemskerk, 16 punten
3. NED - F18 - Kerstens/Smissaert, 34 punten
4. GBR - Tornado - Allen/Farren, 37 punten
5. GBR - Spitfire - Sproat/Burke, 39 punten

De dagprijzen werden ‘s avonds uitgereikt bij het sfeervolle diner naast de cats op het strand van het Holiday Inn SunSpree Resort.

Foto's © Ingrid Abery

www.arubaregatta.com

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: