Volvo Ocean Race - Kielproblemen bij Movistar en de Pirates

  • Author: Yan T.
    Date: zo, 13/11/2005 - 18:13

De piraten houden het voor bekeken (voor deze etappe toch…) wegens problemen met de "swinging kiel en hebben koers gezet naar Cascais in Portugal. In het gebied waar de piraten zitten kan de wind aanwakkeren tot wel 50kn. Dat beloofd dus nog…
Movistar kampt eveneens met ophanging problemen van de kiel en heeft koers gezet naar Cadiz. Ze trekken zich niet terug uit deze etappe maar vrezen ervoor dat het wel zo zal gaan uitdraaien.

Om verder te gaan met de problemenlijst, ABN Amro 1 melde dat ze gedurende de nacht problemen met het sturen hebben gehad. Brunel Sunergy, formerly known as Sunergy and Friends (doet me wat denken aan Prince) had eveneens problemen met het sturen. De problemen begonnen toen het schip over de 20kn bootspeed ging. Waarschijnlijk ligt het aan de hoek die beide roeren tegen over elkaar hebben. Dit resulteerde in een sterk lijgierig gedrag. Het probleem is nu waarschijnlijk uit de wereld geholpen, maar we zullen het zeker weten als de bootspeed terug richting planeren gaat. De rest van de problemen begonnen rond 23:00u toen we met 30kn wind een squall inzeilden en vlagen van over de 50kn rond ons oren kregen. Het lummelbeslag brak, de fokkeval ging er aan, en sindsdien zeilen we enkel nog maar onder stagzeil, alzo sprak Grant Wharington...

Sebastien Josse ligt met de ABN Amro 2 nog steeds aan de leiding. Hans Horrevoets kan op zijn 2 oren slapen. ABN Amro 1 is terug gekomen tot op 12nm van haar zusterschip. Brasil 1 volgt op 17nm van de leider gevolgd door Ericsson Racing Team die op 29nm van ABN Amro 2 ligt. De eerste 4 boten varen over de 20kn de 3 andere onder de 11 waarvan er 2 koers hebben gezet naar de kust. En de zeewatertemperatuur onder ABN Amro1 is nog steeds 52graden Celsius.

Foto © Oskar Kihlborg

http://www.volvooceanrace.org

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: