Sssst... we zeilen...al 1,5 knoop!!

  • Author: entityone
    Date: do, 17/11/2005 - 14:43

Wintercompetitie Veerse Meer zondagmiddag 13 november: 20 zeiljachten, van een nagelnieuwe Grand Soleil 34.1 (mét flashy zeiltjes) tot en met een kleine Jouet Sherif, glijden zachtjes langsheen de startlijn tussen het starthok van de WSV Wolphaartsdijk en paal VM9, tweehonderd meter noordwaarts. Aan boord wandelt iedereen op muizenvoetjes, of blijft zwijgzaam op z’n plaats zitten. Onnodige bewegingen vermijd je nu maar beter. Die paar zuchtjes wind moeten ten volle benut worden. Om twaalf uur worden de grote A-klassers op weg geschoten. Tien minuten later is het de beurt aan de kleine schepen. De wintercompetitie is begonnen.

Een uur later drijven de meesten nog steeds traagzaam rond op weg naar ‘hun’ paal (de banen zijn er nooit te ingewikkeld), enkele mijlen en een pak bomen verder. Snelheidsmeters wijzen amper 1 knoop aan. Af en toe wat meer. De zon is gelukkig het wolkendek komen verdrijven, maar echt veel actie is er niet. Sommigen halen zelfs een goed boek boven of knappen een uiltje. Je merkt ook dat er wat stroming op het Veerse Meer zit. Die stroom staat nu gelukkig mee, maar wat wordt dat straks als we van bij ‘onze’ paal terug naar Wolphaartsdijk moeten?

Gelukkig steekt er net voor de verveling inslaat, een koel briesje op: eerst nog heel schuchter, met hier en daar een paar rimpeltjes op het water, dan langzaam aan steeds meer, tot een kleine 8 knopen. Genoeg om de zeilen te bollen en de vloot een duwtje in de rug te geven. De leesboeken verdwijnen onderdeks, spinnakers worden uit hun zak getrokken en zorgen voor wat kleur in het Veerse landschap. Hier en daar vergeet een schipper dat er 70cm water vanuit het Veerse Meer naar de zee is gestroomd de voorbije weken. Een voorbijvarend motorjacht biedt uitkomst, zodat de onverlaat zijn wedstrijd kan verder zetten. Ook dat mag hier.

Aan de befaamde ‘palen’ is het bij het keren oppassen geblazen: een te wijde boog erom heen en de kiel zet zich vast in de bodem... De spinnakers worden geborgen en hoog aan de wind gaat het terug, op naar de finish. De wind die eerst was komen opzetten aan de kop van de vloot, heeft ervoor gezorgd dat koplopers enorm uitlopen. In de B-klasse finisht FREE 2 niet minder dan 22 minuten voor de tweede NAUTI GIRL. De snelle Grand Soleil HARDEBOLLE en de niet minder snelle Dufour 34 D&D en Maxfun MAXITINUS maken in hun klasse eveneens brandhout van de concurrentie.

Meteen stof tot napraten na de wedstrijd. Zoals gebruikelijk krijgen de winnaars een fles lekkers, de rest de raad om volgende keer (op 10 december) beter te doen. Wist u trouwens dat de WSVW een leuk wintertarief in petto heeft voor eenieder die zijn boot in hun haven legt en meedoet aan de wedstrijden? Die aanpak loont, getuige daarvan het voor deze contreien hoge aantal deelnemers. Het kent (gelukkig) nog niet de recordaantallen van de Goofy Races in het naburige Colijnsplaat, maar dat hoeft hier niet. Het clubhuis is er niet op berekend. En laat ons dat zo houden. Hier kan je tenminste ademen.

Meer info op de www.wsvw.com, voor de gelegenheid in een gloednieuw kleedje gestoken. En het zit nog lekker ook.

foto: archief Clubracer

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: