Zal de Volvo 2005-06 de race worden van de Spinnoa?

  • Author: Yan T.
    Date: zo, 20/11/2005 - 17:08

Gedurende de nacht heeft ABN Amro 1 een beetje afstand verloren tegenover de rest van de vloot. Komen deze jongens stilaan in de Doldrums? Zal de rest van de vloot hen inhalen eenmaal in de Doldrums? Als we de weerkaarten even beter bekijken zeggen die ons dat de Doldrums hun naam deze keer niet echt eer zullen aandoen.
De naam Doldrums stamt uit de tijd dat zeilers nog met vierkante zeilen zeilden en betekende toen "in staat van depressie". Het stamt af van een oud Engelands woord zijnde: "Dol" wat gek of wakko betekende (en dan heb ik het niet over één of andere Antwerpse voordekker). Er wordt verondersteld dat "Dol" verenigd werd met het woord Tantrum en het woord Doldrums werd geboren. De Doldrums ook wel bekend als de Intertropical Convergence Zone oftewel ITCZ, bevinden zich op 5 graden Noord en 5 graden Zuid van de evenaar.

ABN Amro 1 is nog slechts een paar graden van de evenaar verwijderd en ligt 71nm van haar zusterschip dat op haar beurt op de hielen wordt gezeten door Brasil 1. 13nm ligt er tussen de ABN Amro 2 en Brasil 1 die op haar beurt 4nm voor Ericsson Racing Team ligt. Tussen ABN Amro 1 en Sunergy vinden we 965 nautische mijlen. Blijkbaar was hun tactische zet niet één van de meest geniale.

De reden dat de ABN Amro 1 het zo goed doet kan liggen aan een nieuw zeil dat Mike Sanderson het leven heeft ingeroepen, en achter dat zeil zit een klein verhaaltje. In 1982 besliste vader Sanderson om samen met zijn zoons aan een grote zeilrace mee te doen in Auckland, the Kentucky Fried Chicken Race (ik vraag me af wie de BBQ organiseerde?). Voor ons was het een hele belevenis want we hadden enkel nog maar locaal gestreden. Vader Sanderson vond dat we een speciaal zeil nodig hadden voor deze race en stapte naar Neal Dearlove, de locale zeilmaker van Whangarei. Gennakers zag je die dagen hier nog niet, ja, er waren wel asymmetrische spinnakers maar het hele gennaker gedoe kwam pas in 1987 tijdens de America’s Cup. Maar Neal was zijn tijd een beetje vooruit en verkocht vader Sanderson een Spinnoa. Later zou je de gennaker hebben die kwam uit de combinatie genoa-spinnaker, maar wij hadden een Spinnoa (spinnaker-genoa). Wij waren één en al opgewonden, het concept was gewoon fantastisch. Ons resultaat,… een ramp! Maar blijkbaar had dit zeil wel een toekomst voor zichzelf weggelegd. Wanneer we met die Volvo 70’s tegen elkaar begonnen te zeilen merkten we al snel dat er hier een gat was dat gevuld moest worden en de spinnoa zag wederom het levenslicht. Veel kan ik jullie er niet over vertellen want dan zou het niet meer ons kleine geheimpje zijn…

De Whitbread van 1997-98 was de race van de Code Zero, zal de Volvo 2005-06 de race worden van de Spinnoa?

foto © Oskar Kihlborg

http://www.volvooceanrace.org

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: