ABN Amro 1 passeert als eerste de scoring gate

  • Author: Yan T.
    Date: di, 22/11/2005 - 15:35

Op Sunergy na, zijn alle boten (nu nog in wedstrijd) door de "scoring gate aan Fernando de Noronah en hebben daar hun respectievelijke punten binnen gehaald. Diegene die nog gedoopt moesten worden kunnen nu met opgeheven kin door het yachting wereldje gaan. Al komen sommigen wel enkele wenkbrauwen te kort, op Ericsson dronken ze een tas thee en op ABN Amro 1 werd er een tong gedraaid met een vliegende vis. Het ging er dus tamelijk braaf aan toe op de evenaar.

ABN Amro 1 ligt nog steeds aan kop al hebben ze wat van hun winst terug afgegeven. Op 76nm volgt Brasil 1 dat 2 mijl achter zich Ericsson Racing Team ziet zeilen en op 86nm achter haar zusterschip, dus 10nm achter Brasil 1 ligt de ABN Amro 2. Voor Sunergy and Friends te ontmoeten, moeten we 1032nm terug gaan. Zij zullen blijkbaar de problemen in de Doldrums krijgen waarvan de rest gespaard kon blijven. Ze worden momenteel omringd door donkere wolken met hevige regenbuien. Of zoals ze het zelf verwoorden: een ballet van kwade zwarte en purpere regenwolken die zich majestueus rond ons bewegen.

ABN Amro 1 verliest een 40nm van haar voorsprong, dit door dat ze waarschijnlijk om een hoog druk gebied willen zeilen waar weinig wind in zit. Mike Sanderson geeft toe dat het een beetje een gok is en dat ze op een punt zijn gekomen dat de etappe hier gewonnen of verloren kan worden. Hoever je nu juist naar het Zuiden blijft doorzetten in plaats van direct koers te zetten naar Kaapstad hangt af van de meteorologische kennis aan boord. Zeilen ze verder naar het Zuiden (wat een 40 á 50 graden uit koers is) dan omzeilen ze het gebied met relatief minder wind maar varen ze wel meer afstand. Gaan ze recht naar Kaapstad, dan zullen ze waarschijnlijk moeten gaan inboeten op snelheid maar aanzienlijk minder afstand zeilen. Wat wordt het? Wie zal er wat gaan doen? Wie maakt er de juiste keuze?

foto © TEAM ABN AMRO

http://www.volvooceanrace.org

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: