SPLASH klasse internationaal erkend door ISAF

Tijdens de november-conferentie van de International Sailing Federation ISAF, in Singapore, is aan de Splash-klasse de internationale status verleend. Door deze status is de door Nederlander Roel Wester ontworpen en op de markt gebrachte Splash nu wereldwijd een internationaal erkende (eenheids) jeugdklasse.

De afgelopen vier jaar had de Splash-klasse al de status van 'Recognised class', aanmoedigingsklasse. De Splash was in veel landen al de opvolgklasse na de Optimist, het doel waarvoor de Splash door bouwer en bedenker Roel Wester vijftien jaar geleden voor op de markt is gebracht. Wester wilde een boot voor jonge zeilers die de Optimist moeten verlaten, maar nog te licht en/of te klein zijn voor de al bestaande klassen. In opdracht van de in Grou (Friesland) woonachtige en werkzame Wester tekende ontwerper Jac de Ridder de romp van de Splash, alsmede het roer en het zwaard. Wester tuigde de Splash vervolgens verder op.

Gezien het aantal meetbrieven is de Splash-klasse in Nederland in de loop der jaren uitgegroeid tot de grootste eenheids-jeugdklasse. Op landelijke wedstrijden zijn velden van meer dan 200 boten geen uitzondering. De Splash Klasse Organisatie Nederland (SKON) organiseert veel grote evenementen en promoot in de Splash-klasse zowel het topzeilen als de breedtesport. Op deze wijze is er binnen deze organisatie zowel voor de zeiler met hoge ambities, als de zeiler die het niet in de eerste plaats doet om te winnen, plaats binnen de SKON.

Ook in België is er veel belangstelling voor de Splash-klasse. De klasse groeit snel, mede door de sterke landelijke klasse-organisatie. Ook in Nieuw Zeeland, Engeland, Curacao, Zwitserland, Duitsland en Polen varen al grote Splash-velden rond.

Door de nieuwe internationale erkenning zal de Splash-klasse de komende jaren wereldwijd sterk groeien. In veel landen werd op de beslissing van de ISAF gewacht. Verwacht mag worden dat de Splash in veel landen tot opvolgklasse van de Optimist wordt benoemd. De Splash is de derde in Nederland ontworpen boot die de internationale erkening krijgt. Deze door de SCIA (Internationale Splash Organisatie) met succes aangevraagde erkenning betekent voor Splash-organisaties in veel landen de gewenste ondersteuning bij de verdere ontwikkeling van de Splash-klasse aldaar.

Voor meer info,
info@splash-boat.com
http://www.splashworldwide.org

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: