GrevelingenCup uit de kuip van ZOUTE ZOEN

Afgelopen zondag was het perfect zeilweer voor de 2e editie van de Grevelingen Wintercup. Wederom prima georganiseerd. Dit keer starten er zo'n 80 schepen in ORC1, ORC2-3, First 31.7 en Toer 1 t/m 4.

We startten deze keer in ORC 1 met onze Enter 360. We zijn volgens rating het langzaamste schip in het veld. Als de ORC 1 aan de beurt is voor het starten is de wind toch een graad of 30-40 naar het zuiden gedraaid en de startlijn ligt dan ook redelijk schuin. Het gevolg is dat pin-end favoriet is bij iedereen en het daar ook een behoorlijk gedrang is. Vlak voor de start zijn er al 2 schepen over de startlijn en daarachter is het niet meer te zien en het resultaat is een algemene recall.

Nadat iedereen het onderhand door had dat er opnieuw gestart moest worden, was het wederom dringen bij de pin. Wij zaten te laag, dus ik had te weinig rekening gehouden met het feit dat de startlijn verkeerd lag en kon dus niet eens aan de wind de pin bezeilen. Dus klapten we over stuurboord weg en in de vrije wind konden we toch het een en ander goed maken, daarna bakstagwind door de hompelgeul de grevelingen op. We hadden een handje te kort en een invaller + een nieuw team en dat vertaalde zich in een gijp waar de spinaker een voorliefde voor de voorstag ontwikkelde. En dat ontwikkelen duurde wel even. Hierdoor verloren we de aansluiting op het veld, en de spi-drop die volgde had ook geen schoonheidsprijs. Dus dat wordt oefenen.

De bedoeling van ons voor de wintercup is ook om te oefenen en voor de bemanning aan elkaar en aan het schip te wennen. Vervolgens ging het beter, alleen moet je dan niet vastlopen vlak voor de finish. Dat de Grevelingen een grillige bodem hebben is mij nu wel duidelijk op de tonnenlijn (2 meter) hield ik de diepte in de gaten (6 meter) en op het moment dat ik dacht toch best diep hier liepen we vast in het zand, zonder eerst een waarschuwing te krijgen van de dieptemeter. Na een snelle overstagmanoeuvre duurde het niet echt lang voordag we weer los waren. Tien minuten later konden we eindelijk finishen.

Het aardige van alles is dat door Eric jr. van Putten een enorme hoeveelheid foto's genomen is die hij belangeloos op volle resolutie op het internet heeft gepubliceerd. Deze collectie omvat dus ook de spinaker perikelen als ook de cursus "Vastlopen? - Overstag!!!" Op onze site staat ook een link naar het complete fotoalbum van de fotograaf.

Samenvattend: een leerzame dag, vooraan zeilen gaat niet vanzelf, zolang we het hoofd koel houden gebeuren er geen ongelukken maar vooral een superdag om te zeilen!

Links:
Zoute Zoen
GrevelingenCup

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: