IJspegel Race van 27 november 2005, vanaf de Albatros

Bij vertrek naar Scheveningen valt op zondag 27 november in Lekkerkerk de eerste sneeuw. Sneeuwschuivers zijn nog niet nodig, onderweg gaat de sneeuw over in regen en aangekomen in Scheveningen is het droog, 2 graden boven nul en staat er een licht bries.

Met weer veel volk aan boord vertrekt de Albatros om negen uur naar zijn ankerplek vlak bij de wandelpier. Een variabele wind doet de wedstrijdleider besluiten even te wachten met het neerleggen van de bovenboei. Shifts van 30-40 graden zijn normaal.

Om half elf wordt positie van de bovenboei doorgegeven. Deze ligt op 50 graden met een afstand van 1,3 nm. De eerste start is om 11.00 uur. Vlak voor de start gaat de wind weer enorm om. Boten kunnen over bakboord niet meer over de lijn en de uitstel gaat erin.

De boevenboei gaat naar 40 graden en de pinend wordt naar beneden gehaald. Om 11.30 is er een nieuwe startpoging. De stroom staat in de richting van de bovenboei. Een minuut voor de start van de Tango klasse ligt de Gouden Ruiter nog rondjes te draaien op de startlijn De Tango’s geven blijk van het kennen van het effect van de stroom onder de kiel en kiezen voor positie onder de startlijn. De Mojo durft het meest en ligt het dichtst bij de lijn. Alle andere boten liggen eronder. Bij het startschot schiet de Sunshine bij de pinend als eerste ervandoor en gaat de groep mooi gespreid over de lijn voor drie rondes op weg naar de bovenboei.

Bij de Uniformklasse, zij gaan voor 2 rondes, kiest men voor een nog veiliger start. Na het strijken van de klassenvlag duurt het even voor het veld op gang komt. De Happy gaat ook bij de pin als eerste over de lijn, maar de Stampede komt met snelheid door het midden en vaart sneller weg, de IJsvogel kiest voor het startschip als startpunt om zijn weg naar de bovenboei te beginnen.

Bij de Viktorklasse probeert de Gouden Ruiter een dip start, zij redden het niet en moeten eerst mee met het startveld omhoog alvorens zij de X-vlag goed kunnen maken. Het kost hen 2 minuten en 5 seconden extra om een goede start te maken.

Dan melden de eerste boten zich bij de benedenboei. Als eersten zien we de Daikin en de jongens met de spi van de Tour de France a la Voile. Het ziet er geroutineerd uit en vanaf het startschip is het genieten geblazen. Rosetta vaart het gaatje bij de boei dicht zodat de Bierkaai zijn neus er niet tussen komt steken. De Windveer spoelt tegen de boei aan en draait zijn rondje, De Mojo zien we goed mee draaien in het veld. De Jolly Good komt als laatste, maar heeft blijkbaar zijn spi niet kunnen vinden.

In het Tango geweld meldt zich ook al de eerste boot van de Uniformklasse. De Addixion komt royaal als eerste ronde de benedenboei, daarna gevolgd door de Happy die zijn spi te water laat. Maxime bevindt zich deze race in de voorste gelederen. En zien we de Antares en Orion met hun spi water scheppen.

Bij de Viktorklasse zijn deze race de vrouwen oppermachtig. Als eerste meldt zich de Excalibur van Nelleke Fontein gevolgd door de Lucifer met Tessa de Bruin. De Lightning laat zijn spi te lang staan. Moet de Columbine nog een beetje oefenen in het ronden van de boei, de Picomini krijgt zijn spi niet weg en laat zich door de stroom mee nemen.

De stroom gaat door zetten. De Albatros draait langzaam rond en ligt met zijn achterkant in de wind. Er staat een lichte deining en dat veroorzaakt wat zeeziekte bij een van de opstappers. Een pilletje met een gebakken eitje van Gerrie doet wonderen.

Bij de tweede ronde zien we de Tour de Voilers nu als eerste komen, gevolgd door de Triple P. Gijpend komt men op de benedenboei af. De Windveer probeert met spi aan de wind te varen, Woeste Willem heeft de Mojo op de hielen, Grace O Malley probeert ook aan de wind spi te strijken en tobt met lijnen en andere gehezen zeilen. Jolly Good heeft toch zijn spi gevonden en loopt zijn achterstand wat in.

De Addiction is gefinisht en wint in de Uniformklasse. De laatste in gezeilde tijd is de Antares. Deze komt om 13.08 uur binnen. Bij de Viktorklasse moet de Gouden Ruiter de twee dames voor laten gaan. Komt bij de Tangoklasse de Van Uden wel als eerste in tijd over de lijn, maar wint de Sunshine in gecorrigeerde tijd.

Salona verliest haar preekstoel tijdens aanvaring
De bovenboei moet verlegd worden. De baan wordt ingekort en met een bovenboei op 50 graden, afstand 1,0 nm maakt de Tangoklasse zich weer op voor de tweede start op zondag 29 november. Een minuut voor de start hebben de Next en de Salona een aanvaring. De Brainstorm maakt een dipstart, ligt de Rosetta tegen de lijn en is de TUD te happig en gaat te vroeg over de lijn. Zij komen terug en zo vertrekt een ieder rond 13.40 uur naar de boevenboei om twee rondes te gaan varen. De Next vaart alleen op zijn grootzeil en zij geven het sein zich terug te trekken uit de race.

Bij de Uniformklasse heeft de Maxime er deze zondag heel veel zin in en gaat te enthousiast van start. De X-vlag heeft dit tot gevolg. Ze komen terug. Bij de Viktor klasse wordt de start wat uitgesteld om de laatste binnenkomer de Carpe Puncto de tijd te geven om te finishen. De tijd dringt en de Viktor klasse gaat weg voor 1 ronde. Bij de start krijgen de Sea-Beryl en Carpe Puncto een X-vlag, maar ook zij kiezen eieren voor hun geld, keren terug en maken een correcte start.

Bij de Tangoklasse heeft de Ragazza er flink de vaart in en rondt als eerste de benedenboei, gevolgd door de Triple P, Sunshine en Daikin. Voor de deur van de Albatros wordt druk gegijpt en bij de finish hebben Triple P en Ragazza stuivertje gewisseld, maar wint Ragazza in gecorrigeerde tijd deze race met de Sunshine als tweede.

Bij de Uniformklasse verrast de Iluka door als eerste over de lijn te komen. Gevolgd door de Addixion. In gecorrigeerde tijd wint de Addixion gevolgd door de Rabobank die deze keer een mooie race hebben gevaren.

Bij de Viktorklasse wordt het veld aangevoerd door de Lucifer. Tessa en haar bemanning maken er weer een mooie race van en winnen in gezeilde en gecorrigeerde tijd.

De finish is een gezapig gebeuren en hebben we op de Albatros alle tijd om te genieten van een waterig zonnetje en mooie luchten. Al met al kunnen we over deze zondag concluderen dat de wind zeer variabel en licht was, de stroom over de startlijn richting bovenboei stond, alle races met de Papa zijn weggestart, er weer fanatiek gevaren werd en op de Albatros een gezellige sfeer heerste. IJspegel 7 en 8 zitten er weer op.

foto © Leo Eggink

De uitslagen kan je vinden op IJspegel Races

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: