Eerste selectieweekend Interclub Matchracing was een voltreffer

Op zaterdag streden acht teams om een selectie voor de finale van 6 november, op zondag kwamen zes teams aan de start. De deelnemers komen uit alle zeilhoeken : de halftonners van General Tapioca, toppers uit het catamaranzeilen van de RBSC, kieljachtzeilers van Diabolic en Oxygen, Splashers, Sailing Team, 420 zeilers, trainers, windsurfers, zeilscholen en clubs uit het binnenland.

De competitie gebeurt in de stijl van het nieuwe America’s Cup circuit met zowel een gedeelte matchracing, one on one, en de erg leuke fleetraces waarin acht boten in het strijdperk treden.
De vloot van vier eenheden werd hiervoor aangevuld met de vier mini J’s uit Namen waar deze klasse erg actief is. De prestaties van de boten zijn gelijkwaardig hoewel beiden natuurlijk hun specifieke eigenschappen hebben: symmetrische tegenover aymmetrische spi,…

Tijdens de matchraces varen de duo’s met dezelfde boten en tijdens het fleetracen varen de deelnemers een manche met elk type zodat eventueel voordeel verdwijnt.

De omstandigheden op zaterdag waren uitstekend met de warme oktoberzon er bij! Het team halftonners van de BRYC won acht van zijn negen matchraces en de Hogere Zeevaartschool schreef er zeven op zijn naam. De andere zes teams hielden elkaar bijna perfect in evenwicht!

Het fleetracen, een nieuwigheid voor de meeste deelnemers in het veld moest dus de beslissing brengen. Vermits in elke race twee boten van het zelfde team meedoen is er ook nog wat extra tactiek mogelijk. Ook hier bleven de BRYC en de Hogere Zeevaartschool onaantastbaar. De ploeg van Namen kan zich llicht laten opvissen als beste derde. VVW Hazewinkel en RBSC eindigden op de vierde plaats voor Boldiabo (Diabolic en…) en VVW Lokeren. De Vlaamse Zeezeilschool heeft nog enkele mijlen voor de boeg.

Op zondag heersten nog steeds zalige temperaturen maar de erg sterke zuidenwind maakte de mini’s nauwelijks houdbaar. Bovendien was het startveld erg heterogeen met drie erg sterke teams en zeilers uit andere disciplines. De deelnemers waren vaak meer begaan met het onder controle krijgen van de mini’s dan het eigenlijke matchracen.
Aan elke zijde van de tabel was één team oppermachtig - enerzijds de "oude" monitoren van de Bloso zeilschool onder leiding van Jan Smekens en anderzijds de toppers uit de Laserklasse met Wannes Van Laer, Yannick Lefebvre en Maxim Parein. Ook het team van VVW Brugge (Koen Van Overberghe en co) heeft al wat ervaring in dit soort evenementen maar hun resultaat was toch onvoldoende voor kwalificatie.
Tijdens de fleetraces wisselden de eerste twee ploegen van plaats en snopete VVW Inside Outside een kostbaar punt van VVW Brugge af die zich daardoor niet kon plaatsen voor de finale!

Zaterdag staat de laatste selectie op de kalender met weer een sterk veld uit 420, Splash, Whomper, Oxygen, Sailing Team, Aura en de niet te onderschatten zeilwagenrijders.
Drie ploegen kunnen zich nog kwalificeren voor de finale op zondag!

De finale:
Spanning gegarandeerd en nog een mooie prijzenpot ook! 300 Euro waardebons bij Gul voor de eerste, 150 voor de tweede,… Daarnaast is er ook de tombola voor de Magellan Gps!
Bezoekje brengen? De eerste start is voorzien om 10 uur en de spectaculaire fleetraces vatten aan om 14 uur.
Waar? VVW Brugge St.-Pietersplas - plan op http://www.surf.to/vvwbrugge

Uitslagen selecties in onderstaande excelfiles:
uitslagen mini cup 2005 zaterdag.xls
uitslagen mini cup 2005 zondag.xls

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: