Opnieuw meer dan 100 deelnemers aan Goofies zeilrace in Colijnsplaat

Voor de derde keer in de 21 jarige geschiedenis van de Goofies zeilraces telde de race meer dan 100 deelnemers.
Vanuit Colijnsplaat streden zaterdag 104 kajuitboten met hun schipper en bemanning om de winst in de verschillende klassen. Onder bijna perfecte weersomstandigheden, droog, met zon en een windkracht tussen de 4 en 5, voeren de boten tussen de 3 en 5 uur over een baan op de Oosterschelde.

Om problemen te voorkomen bij de start hadden de Goofies de, traditioneel zeer fanatiek startende, IMS klasse gesplitst in 2 groepen. Daarmee kon al te groot gedrang op de startlijn worden voorkomen. Toch startte twee schippers in de IMS klasse te snel en maakte een valse start. Een van de schippers herstelde de fout door terug te keren maar de andere voer door omdat hij mogelijk niet van zijn fout op de hoogte was.
Hoewel dit gedrag bij andere wedstrijden meestal tot diskwalificatie leidt besloten de Goofen de boot een forse tijdstraf te geven. Daarmee wordt meer rechtgedaan aan het sportieve en informele karakter van de Goofies race. Ook de verkeerde starters in de andere klassen kregen een zelfde straf.
Na afloop toonde de bemanningen zich zeer tevreden over de te zeilen baan.
Een paar schepen meldde zelfs een ontmoeting met een 3 tal bruinvissen tijdens de wedstrijd. Op het mooie water van de Oosterschelde wordt dat gelukkig steeds minder een zeldzaamheid.

De resultaten van de wedstrijden waren als volgt:

In de klasse First 31.7
1e Chasseur met schipper Hans de Jager uit Wolphaartsdijk 2e Villa First met schipper Adrie van de Velde uit ’s Heerhendrikskinderen

in de klasse IMS 1
1e Checkmate met schipper Peter de Ridder uit Gorkum 2e Weerga met schipper Wessel Liesenga uit Middelburg

In de klasse IMS 2 t/m 4
1e Swiss Life met schipper Ralph Berkmans uit Antwerpen (B) 2e Xanadu met schipper Lennaert van Oeveren uit Goes/Heinkenszand.

In de klasse ORC-CLUB
1e Sulla met schipper Wim Huiszoon uit Middelburg 2e Talisman met schipper Joos Kat uit Zwijndrecht (NL)

Bij de ongemeten schepen.
1e Jolie Brise met schipper Luc van Aertssen uit Stabroek (B) 2e Iffe met schipper Patric van den Abeele uit Oelegem (B)

over de Goofies race:
De goofies races zijn ontstaan uit wedstrijden tussen 2 zeiler die beiden Goof heten: de Goofen. Na een aanpassing aan één van hun van oorsprong gelijke schepen besloten ze te zien wat het effect daarvan was tijdens maandelijkse wedstrijden in de winter. Daarmee waren de goofies races geboren.
In de loop van de jaren zijn er steeds meer zeilers mee gaan doen zodat er nu soms meer dan 100 boten meedoen. Het zijn en blijven echter informele wedstrijden waarbij het plezier voorop staat. De goofies races worden gevaren van uit Colijnsplaat op de eerste zaterdagen van de maanden oktober tot en met april.
De Goofen zelf doen al jaren niet meer mee en de goofies wedstrijden worden nu georganiseerd door anderen: de "nep Goofen"

Meer info: Goofies Race

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: