15de Aruba Heineken Catamaran Regatta: vliegende start voor Gummer/Power

Op zondag 4 november 2005 gingen Stuart Gummer en Gillian Power vliegend van start in de 15de Aruba Heineken Catamaran Regatta. De Britse F18-zeilers behaalden twee overwinningen op rij en gaan daarmee aan de leiding na dag één. John Moret en Gijs Jannink (Tornado, NED) nemen op rating de tweede positie in, gevolgd door het Tornado-duo Richard Allen en Simon Farren (GBR). Na een windhoos tijdens de oefenrace, klaarde het ‘s middags op en bleven de zeilcondities goed met circa 15 knopen wind en de Caribische zon.

Gummer en Power hadden vorig jaar pech bij de Aruba Regatta, toen hun boot onherstelbare schade opliep in een aanvaring. Ze stapten daarna over van de Spitfire naar de Formule 18-klasse en kochten een Capricorn. Gillian Power: "Het gaat niet alleen hard, maar het is ook leuk om nu hier tegen de Tornado’s te racen." En vandaag versloegen ze die stuk voor stuk op rating (na berekening). "We moeten nu Mischa Heemskerk achter ons laten, omdat hij ons bij het Britse F18 kampioenschap heeft gepakt", zei Gummer met een glimlach op haar gezicht.

Verkeerde keuze
Richard Allen en Simon Farren gingen in de eerste race aan de leiding, tot het laatste kruisrak. Allen: "Van de twee achterliggende teams ging de één naar links en de ander naar rechts. Ik wilde op ze verdedigen en bleef dus in het midden, waar de wind veel minder bleek te zijn. Het was duidelijk de verkeerde keuze." Een vierde plek was het resultaat. Gerard Loos en Ruurd van Wieren (Tornado, NED) grepen de line honours (eerste binnenkomst), wat goed genoeg was voor de tweede plek op handicap, gevolgd door Eduard Zanen en Mischa Heemskerk (Tornado, NED).

Soms is tellen moeilijk
In de tweede race van vandaag maakte het leidende team wederom een fout. Eduard Zanen en Mischa Heemskerk gingen ver aan kop, maar zeilden een extra ronde. Zanen grijnzend: "We zijn blijkbaar beiden niet in staat om verder te tellen dan vier." Allen en Farren waren in gevecht met Loos en Van Wieren. Allen, die in het verleden vaker tegen Loos voer: "Het was weer net als tien jaar geleden, dus daar gaan we weer. Wij waren bezig met de boeironding over bakboord, toen Gerard er over stuurboord tussen glipte. We dienen nu een protest in." Die wonnen ze en Loos/Van Wieren werden gediskwalificeerd voor race twee. James Power en Marcus Lynch (F18, GBR) werden tweede op rating, gevolgd door John Moret en Gijs Jannink.

Domino effect
Gedurende het eerste kruisrak van de oefenrace, zorgde een windhoos met vlagen van dik windkracht zeven voor een domino effect in het wedstrijdveld. Hans Breur (NED): "We keken achter ons en toen lag iedereen om, dus hebben we maar besloten om terug te gaan." Sommige mensen beleefden een gedenkwaardige rit, zoals Chris Sproat op zijn Spitfire: "Ik heb nog nooit met zoveel wind een voor-de-winds rak gevaren. Nu ik terug op het strand ben, kan ik zeggen dat het fantastisch was."

Er staan tien baan- en langeafstandsraces op het wedstrijdprogramma van de vijftiende Aruba Heineken Catamaran Regatta. Het Caribische zeilevenement begon op zondag 6 november en eindigt op vrijdag 11 november. Het vindt plaats aan de westzijde van het eiland op de Caribische Zee.

Top vijf na races:
1. GBR - F18 - Gummer/Power, 2 punten
2. NED - Tornado - Morret/Jannink, 8 punten
3. GBR - Tornado - Allen/Farren, 8 punten
4. GBR - F18 - Power/Lynch, 10 punten
5. GBR - Tornado - Payne/Hunt, 16 punten

Foto: Allen/Farren © Ingrid Abery

www.arubaregatta.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: