Dart 18 verslaat high tech cats bij Aruba Heineken Catamaran Regatta

Op maandag 7 november 2005 tijdens de Aruba Heineken Catamaran Regatta, versloeg het Dart 18 duo Sybrand Treffers en Tjitske Stoel (NED) alle high tech cats in de vijfde race. Ze wonnen de zogenaamde Golgate Race op handicap en gaven dus de favoriete Tornado- en F18-teams het nakijken. Dankzij de gebruikelijke, aflandige wind van 12 tot 15 knopen konden de drie geplande wedstrijden plaatsvinden. Stuart Gummer en Gillian Power (F18, GBR) gaan comfortabel aan de leiding met een voorsprong van zeventien punten. De nummers twee tot en met vier gaan gelijk op met 22 punten. De deelnemers zijn fanatiek, dus de competitie zorgt ruimschoots voor spektakel.

Race drie: "We zijn niet de enige idioten"
In de ochtend Patria Race legden veel teams extra mijlen af. Het was de bedoeling dat ze na de tweede driehoek nog een voor-de-winds rak zouden varen om vervolgens in de wind te finishen. Degenen die de fout in gingen, maakten er anderhalve ronde van. Eduard Zanen en Mischa Heemskerk (Tornado, NED) hadden hun misrekening van gisteren nog vers in het geheugen en voeren nu wel de juiste baan. Toch was Heemskerk bij terugkomst nog niet zeker van zijn zaak: "Misschien moeten we een nieuwe discussie voeren." Toen hij John Moret zag arriveren, kwam de geruststelling: "Ah, daar is John. Als er één is die het altijd weet, is hij het wel. We hebben dus gewonnen." Stuart Gummer en Gillian Power (F18, GBR) werden tweede, gevolgd door Jurgen Kerstens en Paul Smissaert (F18, NED). Gerard Loos en Ruurd van Wieren (winnaar in 2004) gingen als tweede om de laatste benedenboei. Van Wieren: "We voeren over stuurboord en konden Mischa boven ons niet meer zien. We dachten dat hij niet door de finish ging en we waren ervan overtuigd dat we nog een ronde moesten varen." Zijn vader Gerben van Wieren hoofdschuddend: "Hij krijgt een telraam voor Sinterklaas." Richard Allen en Simon Farren volgden hun voorbeeld: "Nou ja, we zijn niet de enige idioten."

Kodak Race 4: Wederom de Britse Capricorn
Hoewel Eduard Zanen en Mischa Heemskerk ver voor de nummers twee lagen, was het niet genoeg om Stuart Gummer en Gillian Power te verslaan. De Britten gaven gas met hun F18 Capricorn en finishten als tweede, maar dat was genoeg voor de hun derde overwinning op handicap. Gerard Loos en Ruurd van Wieren (Tornado, NED) werden derde.

Golgate Race 5: Richard Allen beleeft flash back
Richard Allen en Simon Farren (Tornado, GBR) hadden vandaag dubbel pech.
Na de misrekening van vanochtend, viel Allen ’s middags van de boot net na de laatste boeironding voor de finish van de vijfde race. Allen: "Mijn trapezelijn brak. Het was net als vier jaar geleden. Toen gebeurde hetzelfde, waardoor we de hele regatta verloren." Dit keer leverde de zwempartij een 8ste plek op, maar met nog veel races te gaan. Eduard Zanen en Mischa Heemskerk hadden een probleem met het spinnakerval. Heemskerk: "Die brak, dus hebben we de cat omgegooid en het weer opnieuw ingeregen." Gerard Loos en Ruurd van Wieren grepen de line honours (eerste binnenkomst) en werden derde op rating. Van Wieren: "Het was moeilijk we lagen lange tijd allemaal bij elkaar. In het tweede spirak konden we pas een voorsprong opbouwen en in het derde kruisrak sloegen we een gat." Toch waren Stuart Gummer en Gillian Power op handicap weer sneller. Al moesten ze er wel hard voor werken. Power: "Vier rondes was er één te veel." Gelukkig konden ze bijkomen tijdens het happy hour met veel bier en hapjes.

Voor morgen staan er twee races op het programma en in de middag gaan de VIP’s het water op. Media en sponsors bemannen dan bij ervaren catamaranzeilers, zodat ze zelf het echte wedstrijdgevoel kunnen ervaren.

Top vijf na vijf races en één aftrek:
1. GBR - F18 - Gummer/Power, 5 punten
2. NED - Tornado - Zanen/Heemskerk, 22 punten
3. GBR - F18 - Power/Lynch, 22 punten
4. GBR - F18 - Moret/Jannink, 22 punten
5. GBR - Tornado - Allen/Farren, 23 punten

Foto: Oeps © Ingrid Abery

www.arubaregatta.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: