Transat Jacques Vabre eist haar tol: 2 Trimarans gekapseisd een derde verloor zijn mast

  • Author: Ice
    Date: di, 08/11/2005 - 14:52

De Engelse en Franse kustwacht coördineren tijdens zware storm de reddingsoperatie van de 3 racejachten.
Twee trimarans kapseisde 280 zeemijl ten zuidwesten van de eilandengroep "Isle of Scilly". Een derde trimaran verloor zijn mast 170 zeemijl van de Scillys.
Ook een Frans oorlogschip, een RAF reddingsvliegtuig, koopvaardijschepen en visserschepen zijn inbegrepen tijdens de reddingsoperatie.

Falmouth Coastguard meldt dat er één iemand gewond is, Damian Foxall, maar de exacte verwondingen zijn nog niet geweten.

Deze 3 trimarans waren een onderdeel aan de vloot van 34 racejachten in de Transat Jacques Vabre Race tussen Le Havre en Brazil.

Een noodbaken werd afgevuurd vanuit de tweekoppige ORANGE Project wanneer het rond 03u GMT kapseisde. Beide bemanningsleden waren op de rompen aan het klimmen toen de RAF Nimrod overvloog.

De Nimrod dropte een vlot dichtbij de zinkende ORANGE.

De SEDEBO trimaran verloor zijn mast omstreeks 06u GMT en wordt nu gesleept door een Franse vissersboot.

Ook FONCIA is niet van een ramp gespaard gebleven, ook zijn "distress beacon" ging actief na als tweede te kapseizen.

Nog een andere trimaran, BROSSARD, heeft zich teruggetrokken nadat zijn center romp in twee scheurde.

Foto: SODEBO © Gilles Martin-Raget

www.jacques-vabre.com

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens (BEL) zeilt sinds 1979 wedstrijden met zeegaande zeiljachten, is stichter van ClubRacer en begeleidt als Digital Manager bedrijven met hun Online strategie, E-commerce en Digitale Marketing. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en werd in 2004 met het ClubRacer zeilteam door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: