Gelijke score top twee op derde dag Aruba Heineken Catamaran Regatta

Op dinsdag 8 november 2005, behaalden de top twee teams een gelijke score tijdens de derde dag van de Aruba Heineken Catamaran Regatta. Eduard Zanen en Mischa Heemskerk (Tornado, NED) wonnen de eerste race, waarna Stuart Gummer en Gillian Power (F18, GBR) de volgende overwinning pakten. John Moret en Gijs Jannink (Tornado, NED) klommen naar de derde positie overall, dankzij hun zesde en zevende plek van vandaag. Door een miscalculatie van het wedstrijdcomité, werden Sybrand Treffers en Tjitske Stoel gisteren ten onrechte als winnaars van race vijf uitgeroepen. Het was niet hun Dart 18 die alle hightech boten versloeg, maar de F18 Capricorn van Gummer en Power.

Yamaha Race 6: Geen extra mijlen, wel twee keer OCS
De deelnemers moesten vanochtend wederom een lange baan varen met twee driehoeken en twee lussen. Tijdens de briefing schreven sommige zeilers de nummers van de boeien op hun arm en anderen bestudeerden de kaart aandachtig. Uiteindelijk legde iedereen het correcte parcours af. De aflandige wind was circa 4 Beaufort en de zon moest aanvankelijk hard werken om door de bewolking heen te branden. Het was bovendien een typische derde dag met vermoeide ledematen, kapotte handen en spierpijn. Zanen en Heemskerk kwamen als eerste bij de bovenboei aan en hielden die positie tot en met het einde vast. Gerard Loos en Ruurd van Wieren voeren een sterke race, maar moesten hun tweede plek over de lijn inruilen voor een OCS (te vroege start). James Power en Marcus Lynch (F18, GBR) kregen dezelfde uitslag. Stuart Gummer en Gillian Power scoorden weer een tweede plaats, gevolgd door Chris Sproat en Georgina Burke met hun Spitfire.

Setar Race 7: Korte wedstrijd
"We hebben maar dertig minunten gevaren", zei Mischa Heemskerk bij terugkomst op het strand. "De baan was te kort om de Britten te kunnen verslaan." Ondanks hun voorsprong, waren Zanen en Heemskerk toch niet in staat om de Setar Race te winnen. Het is hun tweede regatta samen en voor stuurman Eduard Zanen is het een waardevolle workshop: "Mischa is de gorte leermeester deze week. Hij heeft me geleerd om aan boord rustig te bewegen en om subtiel te sturen. Hij zit aan het roer bij de start en bij de eerste overstag wisselen we." Richard Allen en Simon Farren hadden wederom pech toen de spin lock klem van het spival brak. "Dat gebeurde al in het allereerste rak, net toen we de eerste positie overnamen", zei Allen. "We zijn gefinisht, maar niet goed natuurlijk. Het is niet echt handig om onder spi het val omhoog te moeten houden."

Heineken wint VIP-Race
Gerard Loos en Patrick Melchiors (Heineken Aruba) schreven de jaarlijkse VIP-Race van de Aruba Heineken Catamaran Regatta op hun naam. Sommige stuurmannen waren vrijwel even fanatiek als normaal, wat natuurlijk goed was voor de ware wedstrijdbeleving. Jean Louis Flier en Six van Leeuwen (BuroSix, ATA’s Pr bureau) eindigden op de tweede plek met hun F18 Capricorn, gevolgd door John Moret en Marco van Buuren (Zwitserleven, hoofdsponsor van de Ronde om Texel en team Booth/Dercksen) op een Tornado. VIP Jessica Grijsen won de trip naar Aruba via radio 538. Grijsen: "De Top 40 op radio 538 bestond veertig jaar, dus hielden ze een actie. De veertigste beller kreeg ‘Veertig knopen catamaranzeilen op Aruba’ cadeau. Ik heb er dus niet veel voor hoeven doen, maar het was echt helemaal geweldig en absoluut niet eng. Ik vond al die lijntjes het moeilijkste deel." Zij voer aan boord bij Chris Sproat.

Sascha Larsen vertegenwoordigt dit jaar zijn familie, aangezien zijn broer Gunnar Larsen (winnaar in 2003) nu niet van de partij is. Larsen: "Ik wilde dit een keer meemaken en het is leuker dan verwacht. Ondanks de strakke programma’s is het toch relaxed en ik ken maar weinig locaties die zo perfect zijn qua zeilcondities. Het is alleen wel jammer dat wij tot nu toe zoveel pech hebben gehad in de wedstrijd."

Morgen krijgen de spieren rust aangezien er geen races zijn gepland.

Top vijf na zeven races en 1 aftrek:
1. GBR - F18 - Gummer/Power, 7 punten
2. NED - Tornado - Zanen/Heemskerk, 24 punten
3. NED - F18 - Moret/Jannink, 35 punten
4. GBR - Spitfire - Sproat/Burke, 37 punten
5. GBR - Tornado - Allen/Farren, 39 punten

Foto: Zanen & Heemskerk © Ingrid Abery

www.arubaregatta.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: