Winterwedstrijden op het Veerse Meer - Doldrums & ijsvelden

  • Author: entityone
    Date: di, 13/12/2005 - 12:16

Ligt het nu aan de interessante ligplaatsvoorwaarden van de WSVW, of aan het schitterende winterweer dat de zeilers op zondag voorgeschoteld kregen? Het menu zag er in ieder geval weer voortreffelijk uit: zon, beetje wind, wel 20 deelnemers en ... ijs als dessert!

Een zacht en verlegen zuidenwindje blies de deelnemers bij de start van de tweede winterwedstrijd recht in de neus. Opteren we voor de kant van het starthok? Of voor de Paalkant? De D&D geeft bij de grote klasse het voorbeeld en kiest voor de paalkant. Ze kruist voor de vloot, gaat overstag en loopt stilaan weg van de concurrentie. Zoals gebruikelijk.

De CAPRICORN mist haar start een beetje, en loopt 100 meter na de start muurvast op een ondiepte. Over en uit. Onderweg zien hier en daar nog schepen de kans schoon om met de kiel de bodem af te tasten. Gelukkig allemaal zonder veel erg. Als je de bodem ziet door het glasheldere water, dan is het meestal net te laat...

Bij de kleine schepen staan de tactische neuzen in dezelfde richting als op de D&D: het is drummen geblazen aan de paal. De FREE 2 schiet als eerste uit de startblokken en geeft die positie niet meer af.

Na een halfuur traagzaam opkruisen richting plaatselijke ‘doldrums’, zien we voor ons plots een enorme donkere vlek op het water. Zeewier? Olie? Pas als we erin varen merken we dat het afgelopen nacht vrij koud is geweest: ijs op het water! Niet te dik en dus best doorvaarbaar, maar de snelheidsmeters kunnen het niet op prijs stellen en maken een duik van een knoop. Aan boord wordt er gesuggereerd om een lekkere fles open te maken: we hebben de ijsblokjes hier toch maar voor het scheppen... Na de doldrums, de Zuidelijke IJszee? Wat gaan we hier nog meemaken?

Eén voor één draaien de boten rond hun merkteken, en onder grote spinnaker bij de ene, of uitgeboomde genua bij de andere, sjeest de vloot weer stil naar Wolphaartsdijk, begeleid door het gekwetter van vele gevederde toeschouwers.

Door aan hogerwal te blijven, mijden we de IJszee, maar zeilen we meer in de luwte van de eilandjes. ’t Is kiezen of delen... De zeilen van de grote boten steken wat hoger boven de bomen uit en vangen zo iets meer wind. Dankzij een klein verdwaald vlaagje komen we achter het eilandje uit en vangen we wat verse wind. Hoe dichter we bij de finish komen, hoe meer die wind wegvalt. Na 2 uur en 50 minuten zeilen kruipen we met ons kwarttonnertje tergend traag over de meet. De grote witte spinnaker valt haast vanzelf in zijn zak.

Eén uur en 15 minuten later drijft de KEY LARGO als laatste over de finish, na een heerlijke dag genieten van de winterse stilte op het Veerse Meer.

De uitslag:
A-klasse
1. D&D (Dufour 34), D. Lecompte
2. MAXITINUS (Maxfun 25), M. le Duc
3. DOUBLE JJ (Dufour 34), J. Buyens

B-klasse
1. FREE 2 (Drifter 25), P. Leysen
2. URIA (Eyghtene), W. Strybol
3. LA GIRELLE (Etap 28i), J. Taal

www.wsvw.com

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: