Succesvol debuut Volvo Extreme 40 Class

Begin november beleefde de Volvo Extreme 40 klasse haar succesvolle debuut in het Spaanse Sanxenxo. Na een spannende strijd van twaalf races en een allesbeslissende laatste wedstrijd, ging de overwinning uiteindelijk naar Tommy Hilfiger. De Amerikaanse schipper Randy Smyth won samen met zijn bemanning de eerste Volvo Extreme 40 Grand Prix ooit. Team Volvo Ocean Race werd tweede, gevolgd door Team Holmatro.

De eerste zege was zwaar bevochten. Team Volvo Ocean Race met de Nederlandse Carolijn Brouwer aan het roer, nam vanaf het begin de leiding in het klassement. De voormalige Europe en 470-zeilster bood gerespecteerde olympische medaillewinnaars in de Tornado, zoals Randy Smyth en Mitch Booth, flinke tegenstand. Pas in de laatste race konden de Amerikanen haar definitief naar de tweede plaats overall verwijzen. Team Holmatro met schipper Mitch Booth werd derde. Jaap Meijer, Managing Director van Holmatro: "We hebben hier catamaranraces van hoog niveau gezien. Het spektakel was schitterend en precies wat wij voor ogen hadden met de sponsoring van de klasse en Team Holmatro."

Voorafgaande aan de start van de prestigieuze Volvo Ocean Race op 12 november in Vigo, kleurden vijf 40-voet carboncatamarans de Baai van Sanxenco. De zeilcondities op zondag 6 tot en met donderdag 10 november varieerden van zwak tot matig. De teams gaven behoorlijk gas, met een aanvaring en een man-over-boord als gevolg. De stemming was goed en de zeilers en het publiek genoten van de eerste Grand Prix. Onder de vele toeschouwers bevonden zich ook de bemanningsleden van de ‘Pirates of the Caribbean’, het Amerikaanse syndicaat in de Volvo Ocean Race. Zij waren op maandag 7 november getuige van de successen van hun landgenoten, want Tommy Hilfiger won die dag beide races. Herbert Dercksen, CEO Volvo Extreme 40 Klasse en bemanning bij Team Holmatro: "We wilden een interessante klasse voor het publiek en daar zijn we in geslaagd. Het harde werken heeft zich hier uitbetaald. Het is mooi om de boten op het water te zien strijden voor elk puntje, om de professionaliteit en het plezier van de zeilers te zien en om het enthousiasme onder de mensen op de wal te horen."

Zeilen met een VX40

Het varen met een VX40 catamaran vergt goede zeilkwaliteiten. Fouten worden ook direct afgestraft. Het is dus niet zomaar dat de vijf deelnemende teams een zeer ervaren eersteklas schipper hebben, zoals olympiërs Mitch Booth, Carolijn Brouwer, Hugh Styles en Randy Smyth. Oceaanzeiler en Whitbread veteraan Conrad Humphreys leidt de vijfde bemanning. Hugh Styles over het zeilen met een VX40: Deze boot is groter en zwaarder dan een Tornado. Het gaat harder, maar het heeft ook meer aandacht nodig om op snelheid te blijven. Met de Tornado pushen we veel harden en gaan we tot het randje. Met deze cats moeten we dat nog leren, dus we hebben zeiluren nodig op de VX40."

É°én van de meest interessante eigenschappen van het Grand Prix circiut is de gastenplek aan boord. Net als de America’s Cup schepen, zijn de gloednieuwe 40-voet cats ontwikkeld voor het meenemen van een extra persoon gedurende de races. Dat kunnen sponsors, journalisten of andere personen zijn. Zij krijgen de kans om de adrenalinestoot aan boord van de VX40 persoonlijk te ervaren. Volgende stop VX40 Grand Prix Het Grand Prix circuit gaat wereldwijd door in vier andere stopover havens. Na het debuut in Sanxenxo, vinden de volgende edities plaats in Rio de Janeiro, Baltimore, Portsmouth en tot slot in Rotterdam. De Grand Prix maakt deel uit van het officiële stopover programma voor de Volvo Ocean Race 2005-06. Er komen mogelijk ook demonstratieraces in Melbourne. En met meer multihulls in aantocht, is het zeer aannemelijk dat het deelnemersaantal van vijf zal groeien bij elke stopover.

Puntenscore na eerste Grand Prix:
1. Tommy Hilfiger, 95 punten
2. Volvo Ocean Race, 90 punten
3. Holmatro, 87 punten
4. Motorola-CHR, 79 punten
5. Basilica, 67 punten

http://www.volvoextreme40.org

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: