Grevelingencup 3 vanuit de kuip van de BELUGA (first 31.7)

Zondag 18 december - IJskoud is het als ik thuis om 8u buitenstap, buitentemperatuur -2 graden, gelukkig word ik opgehaald, lekker snel in een warme auto. We zijn met het LiesL-team op weg naar Port Zelande voor de derde wedstrijd van de Grevelingencup. We zijn, ondanks de koude en de voorspellingen, zéér gemotiveerd. We staan namelijk aan de leiding in het First 31.7 klassement. Na onze overwining van vorige keer moeten we ons natuurlijk kunnen bevestigen vandaag.

Na een voorspoedige rit met af en toe een sneeuwbui komen we goed op tijd aan in de haven, snel even een koffietje aan boord en nog wat spullen naar de auto en weg zijn we voor wat warmzeilen en een beetje routine kweken. We zeilen vandaag in een onuitgegeven opstelling. Ubrik, Bertrand, Wim, Floris, Peter, Jan en ikzelf staan bijna allemaal op een positie die vrij nieuw is voor ons. Kwestie van ook eens andere posities te bemannen.

Vlak voor de start trekt er nog een stevige stormbui over. Wisselen van genua 1 naar 3! De eerste klassen gaan van start in de staart van de bui maar tegen dat het tijd was voor de volgende klassen was die weg en was het zo goed als windstil, net zoals in de eerste editie, de OW omhoog dus. Terug die genua 1 er maar op…
Na en tijdje komt er een nieuwe wolk aan en het comité besluit om er terug aan te beginnen. Goede beslissing maar iets te vroeg wat tegen dat iedereen gestart is valt het beetje wind dat er nog stond helemaal weg.

Wij hadden een prima start, helemaal vrij, over stuurboord aan de pin-end. De hele vloot kruisen en dan klappen naar bakboord om verder naar de boei te drijven toen de wind helemaal wegviel. Alsof dit nog niet genoeg was kregen we als toemaatje nog een hagelbui over ons en met het eerste briesje van de nieuwe wolk ronden we als eerste de boei, op de voet gevolgd door onze concurrenten.

De spi kan er nu op en in de vele shifts en vlagen slagen we er niet in om ons volledig vrij te varen in de achterop zittende ORC-vloot. We vinden de 6de versnelling ook niet en zakken terug naar de 3de stek.
Gelijke trend houdend met onze concurrenten komen er enkele manoeuvretjes aan en lopen we wat in. Zo komen we na een leuk spirakje, aan de boei waar die eraf moet. Als buitenste boot van drie liggen we erg benadeeld, maar door een collectief perfect loefmanoeuvre slagen we erin om ons tussen de twee andere te plaatsen voor de twee-lengten zone. Als tweede boot rond de boei en door hoog prikken van Ubrik gaan we over de binnenste boot naar de eerste plaats!!

In het kruisrak krijgen we de boot in zesde versnelling mede door goed hiken en windcalls. De voorsprong groeit…
Nu houden we boot echt op dreef, manoeuvres gaan vlot en na anderhalf uur finishen we de afgekorte wedstrijd als eerste! Eerste achtervolger Pompidom volgt op drie minuten.
De bevestiging is er….

Nu snel naar de haven want er staat ons veel lekkers te wachten. Ann had genoeg hapjes en champagne voorzien om er een zeer vroeg kerstfeestje van te maken. Waarvoor onze dank.
Daarna nog even naar de prijsuitreiking, waar Katrin (Bertrand zijn vrouw) nog gevraagd werd om de mooie prijzen aan de winnaars uit te delen.

Samengevat: leuke wedstrijd (misschien een beetje kort?), lekkere hapjes en een goed gevoel omdat het team echt goed begint te draaien (zelfs op niet-vaste posities)

Volgende keer meer van dat!

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: