Het Watersportverbond (NED) lanceert Project 2012

Onder de naam Project 2012 (twenty-twelve) gaat een nieuw project van start van de afdeling Topzeilen van het Watersportverbond. Er wordt samen met de Laserklasse Organisatie Nederland voor een langere termijn, zelfs tot na de Olympische Spelen van 2012, een gedegen wedstrijdopleiding en trainingsprogramma opgezet voor de Laser Radial en Laser Standard klasse. Hierdoor wordt een basis gecreëerd waaruit potentiële kampioenen naar voren komen met als uiteindelijk doel natuurlijk podiumplaatsen op Europese- en wereldkampioenschappen en een medaille op de Olympische Spelen.

Topzeilen heeft in dit project gekozen voor de Laser en Laser Radial omdat deze klassen een lage instap drempel hebben en garant staan voor grote groepen zeilers van alle niveaus, van beginners tot wereldtoppers. Daarnaast is een simpele boot als de Laser bij uitstek geschikt om tactische vaardigheden op te doen. Dit project heeft dan ook mede ten doel andere Olympische klassen te "voeden" met goede wedstrijdzeilers.

De talenten tussen de 15 en 30 jaar die deelnemen aan het Project 2012 doorlopen drie verschillende programma’s. In het eerste programma zijn de trainingen vooral gebaseerd op de basis van het wedstrijdzeilen. Tijdens het laatste programma wordt er gefocust op een plaats binnen de top 8 op een wereld- en/of Europees kampioenschap.

De zeilers en zeilsters varen regelmatig wedstrijden en dit bevordert natuurlijk de onderlinge concurrentie. De resultaten worden nauwgezet bijgehouden. Ieder half jaar wordt dan bekeken welke zeilers en zeilsters door kunnen gaan naar het volgende onderdeel van Project 2012.

Dit hele project staat onder leiding staan van de Britse Mark Littlejohn. Littlejohn heeft zelf tot 1999 in de Laser gezeild en in 2000 heeft hij de Engelse Shirley Robertson begeleid. Zij was de grote concurrente van Margriet Matthijsse en behaalde goud op de Olympische Spelen in Sydney. Sindsdien heeft hij zich gericht op het trainer/coach zijn. Hij is verantwoordelijk voor alle aspecten van de verschillende programma’s en ook voor de trainers en coaches die daarbinnen een rol spelen.

Watersportverbond (NED)

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: