Volvo Inport Races Kaapstad - ABN AMRO 1 laat vloot achter zich!

  • Author: Yan T.
    Date: di, 27/12/2005 - 21:29

Mike Sanderson laat de gehele vloot achter zich in de fleetrace. Een Zuidoostenwind die piekte naar de 40kn liet het water achter de Tafelberg eruit zien als een witte levendige schuimige massa. Terwijl het voor de toeschouwers niet echt omstandigheden waren waar je met je familie even het water opgaat, hadden de Volvo 70’s het er best naar hun zin.
Verschillende boten "broachten" (gingen plat), sommigen liepen aan de grond, lijnen knapten en zeillatten braken, anyway het was een lust voor het oog van spektakelzeilers.

Brasil 1 eiste de start op en gaf die al snel over aan ABN Amro 1 die deze niet meer afgaf tot over de finish van de 25nm race. Bij het ronden van elke boei klokte het team van Mike Sanderson er een beetje winst bij. Ze wonnen dan ook met bijna 7min verschil tegen over Movistar die 2de werd. Volgens Sanderson is hun succes toe te schrijven aan het goede weerbericht, goed teamwork en de beste canting kiel van de gehele vloot.
Een gijp in vlammen op zo’n boot is als een skiff sturen, als je ergens vast geraakt in het midden van een gijp kan het er lelijk gaan uitzien, maar kom eruit op het moment dat de boot terug recht komt dan is het ok. Wij zijn er steeds uitgekomen met een beetje loef helling zonder zelfs dicht bij een broach te zijn.

Het was een groot contrast met Pirates of The Caribbean die bijna op elk rak plat gingen. Dit uiteraard tot Paul Cayard’s diepe frustratie die zei dat hij de filmpjes nog eens zal moeten bekijken...

ABN Amro 2 liep even aan de grond, maar ging toch met de 3de plaats lopen en je kon op hun gezichten lezen dat ze daar best gelukkig mee waren. Als we op Brasil 1 inliepen dacht Simon Fisher bij zichzelf: die gasten hebben 5 olympische medaille winnaars aan boord??? We moeten best wel goed bezig zijn!

Brasil 1 nam de 4de plaats voor zich gevolgd door Pirates of The Caribbean die het met een 5de plaats moesten stellen.

Tactieker John Kostecki was niet echt gelukkig met Ericsson’s 5de plaats. Jammer dat ons resultaat afhing van brokken aan boord (hun reeflijn gaf forfait), maar ja, dat is racen éh. Slechts 50sec waren ze voor ING Real Estade Brunel die nu Gideon Messink en Hans Bouscholte mee op hun crewlist hebben staan.

1 ABN AMRO ONE 15:31:44 3.5 points;
2 Movistar 15:38:24 3.0 points;
3 ABN AMRO TWO 2.5 points;
4 Brasil 1 15:41:56 2.0 points;
5 Pirates of the Caribbean 15:42:49 1.5 points;
6 Ericsson 15:54:32 1.0 points;
7 ING Real Estate Brunel 15:55:25 0.5 points.

http://www.volvooceanrace.org

foto boven © David Brangingan / movistar sailing
foto onder © Renate Wildeboer / Team ABN AMRO

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: