Goofy's Race uit de kuip van Magnifique

Na een voor ons toch wel een beetje tegenvallende 4e plaats tijdens de Goofy's van November hebben we gezocht waar de snelheidsverschillen tussen de onderlinge boten in kon zitten.
Volgens Fred Imhoff, die ons die dag een goede training gaf, zat het ditmaal in de mast. De mast zou te stijf staan en met name de onderwanten. De mast kan daardoor niet goed buigen en daarom was de hoogte aan de wind niet goed.

Enige dagen na de wedstrijd ben ik met spanningsmeter naar Colijnsplaat getogen en op 4 verschillende boten de spanning van al de stagen gemeten en vergeleken met de onze.
Resultaat de onderwanten stonden veel te strak op max. breeksterkte. Dus werk aan de winkel en losser die boel.

Ik ben iets onder de breeksterktes van de andere schepen gaan zitten en nu maar afwachten wat de volgende wedstrijd brengen zal.

Zaterdag 3 december zou het de dag van de waarheid worden,we waren benieuwd.

De wind was ZZO5-6 later draaiend naar ZW6 met buien tot 7bft
Direct na de briefing naar boord gegaan en weggevaren om te zien hoe de trim nu was.
Het resultaat was beter maar hoe of wat precies moest vandaag uitkomen

We hadden 7 man aan boord waaronder Fred imhoff en een van zijn bemanningsleden, die wel erg gecharmeerd zijn om met een 31.7 te gaan varen.

Dus collega 31.7 zeilers wie weet vaart hij met een eigen boot ons kampioenschap mee in de Deltaweek.

Na 3 a 4 keer de startlijn te hebben gepasseerd wisten we waar wij zouden gaan starten, bij de groene ton en met vrije wind weg zien te komen.
Shoebox had hetzelfde idee en was iets beter dan ons weg en liep iets harder.Alle andere boten starten hoog en sommigen konden spinakeren maar verloren teveel hoogte en daardoor ook terrein.

Wij kwamen van onderen naar boven op Genua 3 en Chasseur en VillaFirst kruisten onze weg achterlangs naar beneden met spinaker.

Shoebox en Magnifique bleven aan de Noord-Bevelandse kant en hadden het geluk dat VillaFirst en Chasseur te veel onderuit zakten.

Met Shoebox aan de leiding ontstond er een felle strijd tussen Magnifique en Shoebox die de Magnifique won door een beter te varen tijdens het spinakerrak waarbij Shoebox door een broach zijn eerste plek moest afstaan aan Magnifique.

We behaalden hier snelheden van 12-13 mijl in een surf en de Shoebox bleef aardig in onze nek hijgen en Chasseur verkleinde de afstand.

Voor de wind varen met een 31.7 blijft toch altijd nog best moeilijk en zeker als je precies op een gijp vaart.

Dan nog wat schermutselingen met een X99 die het nodig vond om aan een boei te parkeren die we moesten ronden verliep alles vrij goed.

De strijd was nog lang niet gestreden verre van dat. Vanaf de GR 1 boei 2X op en neer naar de R19 en van hier naar de SVK15wat net te bezeilen was.
Bij de 2e ronde naar de R19 wat te vroeg de spi gestreken waardoor de Chasseur toch wel erg dichtbij kwam.

De Shoebox had door een gebroken genuaval de aansluiting jammer genoeg verloren, dus ging de strijd verder tussen Chasseur en Magnifique waarbij de 2 Gezusters van Hans Zuiderbaan regelmatig als stoorzender voor beide boten optrad.

De 2 Gezusters ging net voor ons de SVK boei rond en op het bezeilde rak richting finish konden we onze eerste plek behouden.

Wij waren in onze nopjes en geloofden weer in onszelf en hebben ieders rivaal de Chasseur verslagen. Volgende keer zal het weer wel anders zijn want een wedstrijd is nooit te voorspellen.

We hebben wel ontzettend veel geleerd deze wedstrijd en aan Imhoff laten zien dat een 31.7 zeer leuk varen is, ook met veel wind.

Een conclusie hebben we wel kunnen trekken de verbetering aan de mast was niet voor niets geweest.
Nu wordt het tijd om andere dingen van het zeilen nog wat aan te scherpen.

Foto: Magnifique uit het archief van Adri

Meer info over de First 31.7 op www.first317.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: