Team Heiner / Breuseker vierde na twee dagen WK STAR

Roy Heiner en Alex Breuseker staan op een gedeelde vierde plaats overall na de tweede dag van het WK Star 2005. Zoals verwacht, is de competitie in het Argentijnse Olivos Port sterk en ligt de wereldtop dicht bij elkaar. De Zweden Fredrik Loof en Anders Ekstrom liggen op gouden medaillekoers, gevolgd door Torben Grael/Marcelo Ferreira (BRA) en de Fransen Xavier Rohart/Pascal Rambeau op een gezamenlijke tweede plek. De Nederlanders moeten hun positie delen met de Amerikanen Reynolds/Phil Trinter.

Een toptienklassering is de doelstelling van Roy Heiner en Alex Breuseker, dus een vierde plek overall stemt coach Maurice Paardenkoper positief: "Het is mooi als ze dit kunnen vasthouden. Nu proberen om het nog een stapje beter te doen en dan doen ze goed mee om de podiumplaatsen." Het WK begon zaterdag met een oostzuidoostenwind van twintig knopen. Paardenkoper: "Dat ging hartstikke goed. Bij de laatste onderboei lagen ze zelfs eerste, totdat het blok van de runner brak. Ze hebben dat met een lijntje vastgebonden, maar tussentijds gingen er wel twee boten overheen. Die derde plaats was dus uitstekend." De eerste winst ging naar de Brazilianen Grael/Ferreira, gevolgd door de regerende wereldkampioenen Loof/Ekstrom (SWE). Acht teams moesten opgeven vanwege materiaalschade, waaronder Percy en Mitchell (GBR) met een gebroken mast.

Dag 2: ‘Stuivertje wisselen’
Op zondag nam de wind af tot circa veertien knopen. Paardenkoper: "Hij was ook draaierig en dat maakte het erg lastig. De start was goed, waarna Roy en Alex als achtste om de bovenboei gingen. Daarna was het stuivertje wisselen tussen de nummers zes tot en met negen. Uiteindelijk eindigden ze als zevende." De Fransen Rohart/Rambeau leidden de gehele race en pakten de overwinning.

Over het WK Star
Tijdens het wereldkampioenschap Star varen de mannen traditioneel één lange race per dag. "Dat is typisch voor de Star", zegt Paardenkoper. "Heel anders dan bijvoorbeeld de Olympische Spelen. Het verschil met jaren geleden is wel dat er nu getrainde mannen op fietsen aan komen. Het zijn sterke mensen, die hard trainen." Woensdag is een rustdag en daarna vinden de laatste twee wedstrijden op donderdag en vrijdag plaats.

Top vier WK Star na twee races:
1. Fredrik Loof/Anders Ekstrom (SWE), 2 - 4, 6 points
2. Torben Grael/Marcelo Ferreira (BRA) 1 - 6, 7
2. Xavier Rohart/Pascal Rambeau (FRA) 6 - 1, 7
4. Mark Reynolds/Phil Trinter (USA) 7 - 3, 10
4. Roy Heiner/ Alex Breuseker (NED) 3 - 7, 10

Voor de laatste resultaten: Star World Championship 2005

foto © Jan Walker

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: