Team Heiner / Breuseker zakt in klassement WK STAR

BUENOS AIRES (ARG) - Op dinsdag 15 februari 2005 zakten Roy Heiner (NED) en Alex Breuseker (NED) door een te vroege start naar de zeventiende plaats in het algemeen klassement van het WK Star in Argentinië. Met nog twee races te gaan, is volgens coach Paardenkoper de toptien nog steeds haalbaar. De bronzen medaillewinnaars van Athene, het Franse duo Rohart en Rambeau, nam de leiding over van de Brazilianen Grael en Fereirra. Het Zweedse team Loof en Ekstrom staat derde.

De race op dinsdag 15 februari eindigde voor de Nederlanders vroegtijdig met een OCS (te vroege start). Coach Maurice Paardenkoper: "Dat is even slikken. Dit was dus de aftrek." Na vijf gevaren wedstrijden telt de slechtste klassering niet meer mee. Paardenkoper: "Nu kunnen ze zich niets meer permitteren en dat is niet bevorderlijk voor het resultaat." Het team zal zich bijvoorbeeld meer moeten inhouden bij de start. Toch zeilden Heiner en Breuseker driekwart van de totale baan, bij een toenemende wind van 8 tot en met 16 knopen. Paardenkoper: "Het was prachtig mooi zeilweer met een paar kleine winddraaiingen. Het eerste downwind rak was lastig. Ze zaten klem tussen boten, waardoor ze in een bosje rond de boei gingen. Dat kostte een paar plekken." De Brazilianen Grael/Ferreira pakten de overwinning, gevolgd door de Franse teams Rohart/Rambeau en Presti/Saliou. Paardenkoper: "Het is mooi om te zien hoe dicht het veld bij elkaar ligt. De toptien wordt elke dag gemengd."

Op Valentijnsdag waren de omstandigheden moeilijker met grotere winddraaiingen. Paardenkoper: "Je zag dat er steeds groepjes van meerdere boten naar voren voeren of naar achteren vielen." Heiner en Breuseker passeerden als tiende de finishlijn. Paardenkoper: "In het laatste kruisrak hebben ze drie boten verloren. Ze voeren gewoon te behoudend. Dat is zuur, want het is daardoor harder tellen. Toch zijn we niet ontevreden. We zitten goed in race." De Brazilianen Scheidt en Prada voeren van de vijfde naar de eerste plek, die ze vasthielden. Het Britse duo Percy/Mitchell werd tweede, gevolgd door de Fransen Rohart/Rambeau.

Woensdag 16 februari is een rustdag die de Nederlanders nuttig zullen besteden. Paardenkoper: "Qua snelheid kunnen we nog iets vooruit, dus die gaan we erbij sleutelen. We zullen alles na meten en de mast er opnieuw opzetten. Als het ons lukt, is de toptien haalbaar. Maar de mannen pakken ook hun rust, want het zijn lange dagen hier." Donderdag en vrijdag vinden de laatste twee races plaats.

Topvijf na vier wedstrijden:

1. Xavier Rohart/Pascal Rambeau (FRA), serie 6-1-3-2, 12 points

2. Torben Grael/Marcelo Ferreira (BRA), serie 1-6-8-1, 16

3. Fredrik Loof/Anders Ekstrom (SWE), serie 2-4-6-6, 18

4. Philippe Presti /Jean-Phillipe Saliou (FRA), serie 5-9-4-3, 21

5. Robert Scheidt/Bruno Prada (BRA), serie 10-8-1-5, 24

17. Roy Heiner/Alex Breuseker (NED), serie 3-7-10- 53 (OCS), 73

Laatste gezeilde resultaten via Star World Championship 2005

foto © Jan Walker

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: