SPI OUEST FRANCE:<br> Eerste grote zeilafspraak zit al eivol.

  • Author: entityone
    Date: vr, 25/02/2005 - 12:10

Van 24 tot en met 28 maart e.k. staat in het Zuidbretoense La-Trinité-sur-Mer de Spi Ouest France op de kalender, het eerste grote Franse IRC-evenement van het nieuwe zeilseizoen dat dit jaar al aan zijn 27ste editie toe is. Zoals dat de voorgaande jaren al gebruikelijk was, werd het maximum aantal toegelaten deelnemers (vastgesteld op 500) ook dit jaar weer ruim voor het startschot van de eerste wedstrijd bereikt.

Naast de 5 grote IRC klassen vind de zeilliefhebber er ook een resem eenheidsklassen, gaande van de Sportboats, over de J24, J80, J105, First Class 8, Fun, Figaro 1 & 2, JOD 35, Open 7.50 en Surprise tot en met de Mumm 30’s die dit jaar in juni hun wereldkampioenschap houden in de befaamde Baie de Quiberon. Dat verklaart al misschien waarom er niet minder dan 30 Mumm’s ingeschreven zijn, waaronder de Brusselse T-SERVICE INTERIM die verleden week nog op de Boat Show in Gent stond.

Onder de deelnemers in de verschillende IRC-klassen vinden we ook deze keer enkele boten uit de Lage Landen terug die in Frankrijk weer kennis gaan maken met het hogere zeilniveau. Bij de grote schepen in de IRC 1 zijn dat de MOANA van de familie Goubau, de LIESL (of moeten we ING-BANK zeggen?), de OXYGEN (IMX 40) en de SAMANTAGA een Nederlandse Swan 45. In IRC 3 zeilt al sinds jaren de LA FOLIEUSE, de Sun Légende van David Gelhausen.

In 46 schepen tellende IRC-klasse 4 vind je in La Trinité niet minder dan 28 31.7s terug, duidelijk hét succesnummer van Bénéteau. Om die schepen het vuur aan de schenen te leggen kan je steevast rekenen op een paar snelle halftonners, zoals de lokale BRITTANY DRIZZLE die de Spi Ouest in zijn klasse al vele malen won en daarmee de te kloppen boot blijft. Ook de Belgen zijn in deze klasse goed vertegenwoordigd met de vermaarde GENERAL TAPIOCA (ook te zien in Gent) en de SKIPPY’s TON, een halftonner die nog maar net in Zuidwest Frankrijk aangekocht is door enkele Nieuwpoortse landgenoten. Beide Belgische halftonners zijn op dit ogenblik in La Trinité waar ze dit weekend de wedstrijden van de Challenge du Printemps meezeilen als voorbereiding op de Spi Ouest.

Eén Nederlandse inzending voor de J24-klasse: de UGS S/SPOT van de heer Kok. In de Mumm 30 staan er drie Nederlandse teams klaar: de SILICON THEATRE SCENEREY, de TRIPLE P en de MEAN MACHINE van Peter de Ridder, alle drie op trainingsstage voor het wereldkampioenschap in juni.

In de Sportklasse tenslotte is de MATSURU "Combat Sailing" van Frans Hawer ingeschreven. Vorig jaar strandde het KLYC-team er op de tweede plaats, achter een schuit die eigenlijk niet in die klasse hoort, maar die dit jaar toch maar weer bij de sportboten meedoet. Hopelijk staat er meer wind dan vorig jaar zodat de Maxfun van Frans de nodige hoeveelheid extra pk’s kan aanspreken.

Spi Ouest France 2005

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: