Olympisch Zeiler Mitch Booth uitgeroepen tot zeiler van het jaar 2004

AMSTERDAM - Op het Watersportgala 2005 van het Nederlandse Watersportverbond is Olympisch Tornadozeiler Mitch Booth uitgeroepen tot zeiler van het jaar. De 42 jarige Booth ontving zijn prijs uit handen van voorzitter Jan van Gelderen op het Gala te Amstelborgh in Amsterdam. Watersportvereniging Het Bovenwater te Lelystad is Vereniging van het Jaar geworden.
Mitch Booth, geboren op 4 januari 1963 in Australië bleek al snel de Delta Lloyd Olympische Klassenranglijst aan te voeren, evenals de Armada Zeiler van het Jaarranglijst. Samen met zijn bemanningslid Herbert Dercksen wist Booth in 2004 onder meer de titel Europees Kampioen te bemachtigen. Op de Olympische Spelen bereikte het duo een vijfde plaats.

Versatel Zeezeilranglijst
Jaap Zuiderveld werd met zijn AUDI zeiljacht (IMX 40) winnaar van de Versatel Zeezeilranglijst.

Huldiging Europese- en wereldkampioenen en medaillewinaars Paralympische Spelen.
Een plek in de schijnwerpers was er ook voor de Europese- en wereldkampioenen van 2004.
Nederland heeft in 2004 drie maal de Europese titel in de wacht gesleept en tweemaal de wereldtitel. Tijdens de Paralympische Spelen is het zeilen in Nederland op de kaart gezet door Thierry Schmitter (brons in de 2.4 meter) en het team van Udo Hessels (zilver in de Sonar).

Breedtesport belangrijk
Voor het leveren van topprestaties is de breedtesport van ongekend belang. Het Watersportverbond heeft hiervoor ondermeer drie competities. De Klene Zeilcompetitie in de Open Eenheidsklassen waaraan een negental zeilklassen deelnemen, de competitie in de ORC Club-boten en in de IMS klassen. De in totaal zeventien winnaars werden op het podium geroepen om hun prijs in ontvangst te nemen. Binnen de Klene Zeilcompetitie in de Open Eenheidsklassen zorgden de leden van watersportvereniging Het Bovenwater voor een mooie eerste plaats voor hun vereniging in het verenigingsklassement.

Vrijwilliger van het jaar
Tot slot werd de vrijwilliger van het jaar gehuldigd. De logistiek en organisatie voor de topzeilers is omvangrijk. Een groep enthousiaste mannen, onder leiding van vrijwilliger Cees Booi, vormde in 2004 de Olympische transportploeg. Zij brachten de boten, veelal over de weg, naar de vele trainingslocaties en wedstrijden in de gehele wereld. Dit team is uitgeroepen tot Vrijwilliger van het jaar.

Watersportverbond KAMPIOENEN LIJST 2005
Armada Zeiler van het Jaar: Mitch Booth
Winnaar Delta Lloyd Olympische klassenranglijst: Mitch Booth
Winaar Versatel Zeezeilranglijst: team Jaap Zuiderveld

Vereniging van het Jaar: WV Het Bovenwater te Lelystad
Vrijwilliger van het Jaar: Olympische Transportploeg bestaande uit de heren: Cees Booi, H.P. van den Bergh, Walter Linden, Hein Neijenhuis, Gerard Wallet, Paul Hamers, Dick Lange, Hans Smits, Theo Souren, Piet Koenen, Jacques Rutten.

Europese- en wereldkampioenen:
EK Tornado Mitch Booth, Herbert Dercksen
EK J22 Albert Kooijman
EK FJ Bernard Stienstra
WK Splash Jorne Knegt
WK Vaurien Jeugd Roelof Sjoerd en Jelmer Kuipers

Medaillewinaars Paralympische Spelen 2004
2.4 meter (brons) Thierry Schmitter
Sonar (zilver) Udo Hessels, Mischa Rossen, Marcel van Veen, Anette ten Dam (reserve)

Klene Zeilcompetitie (open eenheidsklassen)
J22 Nic Bol (Rotterdam), lid van de Rotterdamsche Zeilvereeniging
FD Enno Kramer (Alphen aan de Rijn), lid van WV Numansdorp
12-voetsjol Erik van der Meer (Grou), lid van Kon. WV Sneek
Cadet Sven Oomens (Uithoorn), lid van WV de Koenen
Splash Mark Bonsink (Dronten), lid van Kon. WV Sneek
FJ Bernard Stienstra (Duiven), lid van WSV Giesbeek
Valk Menno Huisman (Zaandam), lid van Kon. WV Sneek
Optimist Guus Disselhorst (Lelystad), lid van WV Het Bovenwater
16m2 Pieter Lanser (Eindhoven), lid van Goudse WV Elfhoeven

ORC Club Competitie
ORC 1 J. Tak (Huizen), lid van RZV Naarden en WV Lelystad
ORC 2 R. Vis (Enkhuizen), lid van WV Almere
ORC 3 Klaas-Jan Kroon (Volendam), lid van Ned. Ver. Van Kustzeilers
ORC 4 H. Adriaans (Helmond), lid van WV Biesbosch

IMS Competitie (Verbondsbezemcompetitie)
IMS 1 Jaap Zuiderveld (Lexmond), lid van WV Bestevaer
IMS 2 Frans van der Heijden (Zoetermeer), lid van Jachtclub Scheveningen
IMS 3 Jan-Pieter Klaver (Willemstad NB), lid van WV Willemstad
IMS 4 Berry Aarts (Vinkeveen), lid van WV Vinkeveen-Abcoude

www.knwv.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: