VENDEE GLOBE - Incredible Mike…

Op 50 mijl van de finish breekt de kiel van ECOVER. Mike zeilt door en finishte deze ochtend om 4u17…

De vijfde Vendée Globe had wel een op zijn minst erg bewogen wedstrijd-einde in petto voor Mike Golding en de ECOVER: gisteren in de namiddag, op een vijftigtal mijl van de finish in Les Sables d’Olonne, brak de kiel van de ECOVER af en verdween naar de diepe zeebodem. De drie ton zware bulb onderaan de kantelkiel zorgt normaal gezien voor de bootsstabiliteit: zulk een incident staat normaal gezien gelijk met kapseizen, zinken en opgave.

"Over my dead body!", moet Mike gedacht hebben: hij gebruikte de breedte van zijn boot, de ballasttanks en zijn zeemansschap om de ECOVER -zij het onder sterk gereduceerd zeiloppervlak- toch rechtop te houden, en dankzij een licht briesje uit noordelijke richtingen kon hij stilletjes op de finish aansturen. Daar kwam hij vanochtend om 7u00 aan, dolgelukkig en doodvermoeid na 88 dagen en 15 uur zeilen. Dat is nog steeds een pak sneller dan de winnaar van vier jaar geleden. Hoed af voor Mike!

Ongelofelijk toch hoe het lot kan toeslaan: vier jaar geleden brak de mast van de ECOVER in de eerste wedstrijduren en was Mike vanaf het begin op achtervolgen aangewezen. Deze keer heeft hij ook een groot deel van de wedstrijd achter de leiders aangezeild, en breekt de kiel van de ECOVER net voor de finish. Het lijkt wel alsof het voornamelijk de Engelstalige zeilers zijn die de laatste tijd problemen hebben met kantelkielen: de twee SKANDIA’s (Nick Moloney in deze Vendée, de grote SKANDIA in de Sydney-Hobart), de HELLOMOTO een week geleden, nu Mike Golding… How bizarre, how bizarre…

Zonder kiel en met een minimum aan zeil (enkel de kleinste fok) slaagde Mike er toch nog in om behoorlijk vooruit te komen: op een gegeven ogenblik wees de snelheidsmeter zelfs negen knopen aan! Een tijdlang stuurde Mike pal noord tegen de wind in en leek het erop alsof hij de finish nooit zou halen. Maar vannacht kwam er een verlossende windshift: de volledig geballaste ECOVER (3,5 ton water) kon overstag, in een laatste lijn naar de finish. "Ach er is een gemakkelijke en een moeilijke weg," grapte Mike Golding bij de aankomst in Les Sables: "nu voel ik me tenminste écht gelukkig met die derde plaats!" Dolgelukkig was hij om met zijn ECOVER tot in Les Sables geraakt te zijn, en er zijn vrouw en zoontje in de armen te kunnen sluiten.

foto © John Nash / Ecover

www.vendeeglobe.org
www.mikegolding.com

PRB finish

Labels

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: