Goofies zeilrace februari 2005 met 85 deelnemers

COLIJNSPLAAT (NED) - Zaterdag 5 februari is op de Oosterschelde voor Colijnsplaat de Goofies zeilrace van februari gehouden. Ondanks de vakantie en het carnaval waren 85 schippers met hun bemanning gekomen om in 3 klassen te strijden om de prijzen.
Prijzen die de winnaars in de traditie van de goofies wedstrijden heel even mogen vasthouden en die daarna weer terug op de prijzenkast gaan. Ze kregen een koude perfecte zeildag met afwisselend zon en wolken en een mooie zeilwind kracht 3 tot 4 uit het Zuid-Oosten en een mooie baan inclusief een kruisrak.

De organisatoren waarschuwden wel voor lage zeewater temperatuur van 4,5 graden die aandacht voor alle veiligheidsmaatregelen noodzakelijk maakten.
Bij de bekendmaking van de uitslagen kregen een aantal zeilers die fouten hadden gemaakt, corrigerende opmerkingen van een van de Goofen. Dat is op zich niet ongewoon maar voor het eerst in de geschiedenis werden er zelfs de nummers van de betreffende artikelen van het wedstrijdreglement bij genoemd.
Het vermoeden bestaat dat de goofen recent een exemplaar van het wedstrijdreglement hebben aangeschaft en daarin hebben zitten bladeren. Voor een informele wedstrijd als de goofies race een historische gebeurtenis die voor de toekomst mogelijk nog gevolgen zal hebben.
Behoudens de genoemde fouten deden zich op het water verder geen bijzondere gebeurtenissen voor.

In de 31.7 klasse die in januari 2005 als eenheidsklasse is erkend (gefeliciteerd mannen) won Hans de Jager uit Wolphaartsdijk met de CHASEUR voor Adrie van de Velde uit s'heer Arendskerke met de VILLA FIRST en Colsen met de XRAY

In IMS won Kees de Ridder met de ALDEBARAN (J 35) voor Lennert van Oeveren uit de Goes met de XANADU (First 36.7) en Hans de Jager met de CHASEUR (ook winnaar in de 31.7
klasse)

In IMS 1 won de SATORI (GS 45 modified) van schipper Blom met overmacht voor de CHECKMATE III (BH 41) van Peter de Ridder en de ROARK (GS 40) van schipper Kaan uit Zierikzee.

In ORC-CLUB won Wim Huiszoon uit Middelburg met de SULA en onderbrak daarmee de zege reeks van schipper Bol met de ABOEN. 3e werd het schip JUST J van schipper Kuijpers uit Middelburg. Dit laatste schip ging met een ruime voorsprong als eerste over de lijn (de zgn line honours). De handicaps zorgde er voor dat ze toch maar 3e werden.

Bij de ongemeten schepen werd 1e het Spookschip met schipper Emile van Hemeldonck uit Antwerpen, 2e werd de Avanti met schipper Jaques van Diest.
Schipper Wams uit Wolphaartsdijk met de Crossroads zorgde er voor dat het niet helemaal een Belgisch onderonsje werd. Hij heeft daarvoor ook flink
geoefend: In het najaar is hij teruggekeerd van een rondje Atlantic!!

De uitslagen in detail:
IMS 1
IMS 2, 3 en 4

ORC-Club

Ongemeten

First 31.7

Overal

foto: ROARK archief Clubracer

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: