Hoop op overwinning in Oryx Quest valt met mast overboord

Na een succesvolle overwinning van de stormwinden in de Zuidelijke Oceaan en de ronding van Kaap Hoorn een dag eerder, sloeg het ongeluk toe op de maxi catamaran Cheyenne. Met een luide knal en krakend geluid van brekend carbon, kwam de mast om 7:45 uur lokale tijd naar beneden zeilen. Daardoor ging tevens meer dan vier weken hard werk overboord sinds de start op 5 februari in Qatar. De bemanning is diep teleurgesteld en te neergeslagen door dit abrupte einde aan hun race.

De condities op het moment van het ongeluk waren zeker niet de reden voor het breken van de mast. In tegenstelling, de bemanning was oplucht met de kalmere condities. Nadat iedereen aan dek verzameld was en de twee rompen op lekken waren gecontroleerd, werd al snel besloten dat om meer schade aan de boot te voorkomen, het beste was om de mast van de boot los te kappen. Tegelijkertijd werden de diverse kustwachtcentra als mede de wedstrijdleiding op de hoogte gebracht van de tragedie. Inspectie van de mast en verstaging bracht al snel de boosdoener aan het licht. Een aluminium verbinding tussen het stag en de romp was verdraaid en afgebroken. De krachten op deze super-catamarans zijn enorm en uiteindelijk heeft de koppeling er de brui aan gegeven. Het had op ieder moment kunnen gebeuren. Cheyenne lag 240 mijl ten westen van de Argentijnse kust en was op weg naar Uruguay, het volgende waypoint op de route naar Qatar.

Met het vallen van de mast is mijn droom van de non-stop-rond-de-wereld-race overboord gegaan. Het breken van de fitting had op ieder moment kunnen gebeuren en we prijzen ons zelf gelukkig dat dit niet in de Zuidelijke Oceaan is gebeurd. Tegelijkertijd maakt dit het echter moeilijker te verteren, omdat we in relatieve rustige omstandigheden waren. Het contrast tussen de blijdschap van het ronden van Kaap Hoorn en de teleurstelling van de mastbreuk is moeilijk vatbaar. Hoewel op dit moment de teleurstelling de overhand heeft, ben ik vast besloten om terug te keren en mijn droom van het zeilen rond de wereld te verwezenlijken. Kaap Hoorn en Kaap Leeuwin zijn doorgestreept, Kaap de Goede Hoop ontbreekt echter nog aan dit lijstje. Hopelijk kan ik met de Volvo Ocean Race later dit jaar als nog bereiken. Het zeilen van deze super-cats is ongelooflijk spectaculair en de toekomst van het oceaanzeilen.

Meer informatie over de race is te vinden op de website www.oryxquest.com
Wouter's persoonlijke verwikkelingen zijn te lezen op www.wouterverbraak.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: