ORYX QUEST - CHEYENNE verliest mast

PUERTO DESEADO -Steve Fossett’s supercat Cheyenne verloor woensdagochtend 9 maart 2005 ter hoogte van Argentinië zijn mast. Daardoor was een dag na het ronden van Kaap Hoorn de terugtrekking uit de Oryx Quest non-stop-rond-de-wereld-race onvermijdelijk. Het team voer in tweede positie achter Doha 2006. De bemanning bleef ongedeerd, maar de teleurstelling is groot.

Voor het incident schreef de Nederlandse navigator Wouter Verbraak in zijn dagelijkse verslag: "Zelfs voor een 125-voet lange catamaran zijn deze golven enorm hoog. Dat is een teken dat de condities ruig zijn." Op dat moment stond er 30 knopen wind in de Straat van Le Maire. Het zware weer eiste het nodige van het materiaal, wat vanochtend resulteerde in de mastbreuk. De Argentijnse marine zal de boot binnen tien uur op sleeptouw nemen en vermoedelijk naar Puerto Deseado in Argentinië brengen. Zodra de Cheyenne in veiligheid is gebracht, vliegen de bemanningsleden naar huis. Een teleurgestelde Verbraak: "Naast alle avonturen moeten ook de tegenslagen worden geaccepteerd. Gelukkig gebeurde het niet op de Zuidelijke Oceaan. Ik ben blij dat ik in elk geval Kaap Hoorn heb gerond. Nu heb ik de drie Kapen gehad."

De Oryx Quest is een non-stop-rond-de-wereld-race voor super-cats en is de eerste in zijn soort. Op 5 februari 2005 verschenen er vier teams aan de start in Doha, Qatar. Op 2 maart trok team Geronimo van schipper Olivier de Kersauson zich als eerste terug uit de strijd. Eveneens met materiaalproblemen. Er zijn nu nog twee boten in de race: Doha 2006 van schipper Brian Thompson en Deadalus met Tony Bullimore aan het roer.

Meer informatie over de race is te vinden op de website www.oryxquest.com
Wouter's persoonlijke verwikkelingen zijn te lezen op www.wouterverbraak.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: