JULES VERNE TROPHY - ORANGE II in aantocht

Maandagmiddag gleed de ORANGE II ten noorden van de Azoren, in de laatste rechte lijn naar de finish bij Ouessant, waar ze laat in de nacht van dinsdag op woensdag verwacht wordt. Met haar chrono van net geen vijftig dagen verpulvert de ORANGE II-crew het één jaar oude record van Steve Fossett’s CHEYENNE met een volle week. Faut le faire…

ORANGE II geniet momenteel ten volle van een 30-knopen sterke zuidwestenwind die de maxi-catamaran met een moordvaart richting Bretagne stuurt. De bemanning houdt echter de voet een beetje op het rempedaal: het zou nogal dom zijn om in de laatste uren voor de aankomst de recordpoging vooralsnog te mislopen. Deze ochtend was er al een verwittiging toen de ORANGE II met 35 knopen snelheid uit het roer liep: het beschadigde roer maakt het sturen moeilijk. Schipper Bruno Peyron aarzelde geen moment en gaf het bevel een reef in het grootzeil te steken.

De voorspellingen zijn dat de ORANGE II de huidige wind zal behouden tot bij haar aankomst in Brest. De schipper merkte tijdens het radiocontact trouwens op dat ze tijdens de hele reis nooit meer dan 30 knopen wind over de trampoline kregen, behalve die ene keer net bij de Falklands toen de anemometer in een vlaag tot 48 knopen klom...

foto © J.B. Epron

ORANGE II

Labels

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: