J80 wordt ook in Nederland grote wedstrijdklasse

Het grote succes van de J80 in de wereld begint nu ook aan te slaan in Nederland. De grote internationale klassenorganisatie met op dit moment totaal 767 J80’s varend wil ook in Nederland voet op aarde zetten. Jaarlijks verschijnen er ca. 75 nieuwe boten op de wateren. De groei van de klasse is sensationeel.

Dat het een boot is met potentie blijkt ook uit de keuze van het Engelse RYA voor de J80. De RYA heeft zelf 8 J80’s aangeschaft en ziet deze One Design Racer dus als een wedstrijdboot van wereldformaat.

Dat is ook niet gek als je bedenkt dat er in Europa zeer actieve wedstrijdvelden varen in Frankrijk (met ca. 55 boten), Engeland (met ca. 42 boten), Duitsland (met ca. 27 boten), Italie (met ca. 22 boten) en Zweden (met zelfs ca.99 boten).

Op dit moment varen er in Nederland ca. 16 actieve schippers met de J80. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren sterk zal gaan groeien. Dit is ook de reden waarom het nu tijd is geworden voor het opzetten van een klassenorganisatie in Nederland.

De start van het opzetten van deze klassenorganisatie is gezet op de HISWA 2005 in de RAI. Hier stond de J80 te blinken rondom de al langer bekende wedstrijdklassen. Dit was voor de J80 de mogelijkheid om in contact te komen met die mensen die enthousiast zijn om deel te gaan nemen in de klassenorganisatie.

Over de J80
De J80 is een ontwerp van Rod Johnstone heeft zeer goede race-eigenschappen. Met een grootzeil van ca. 21m2, een fok van ca. 15m2 en een 65m2 grote Gennaker. In totaal dus meer dan 100m2 zeil aan boord. Bijna de helft van het gewicht van de boot zit in de loden kiel. Dit zorgt voor een zeer hoge stabiliteit. De balans tussen boot en de tuigage maken de boot makkelijk te sturen. Daarbij is hij erg overzichtelijk en dus makkelijk te bemannen. Ook voor de minder ervaren bemanning.

Oproep!
Bent u J80 eigenaar of wilt u J80 gaan varen en bent u nog geen lid van de Nederlandse J80 klassenorganisatie? Neem dan nu contact op met Michiel Geerling

foto: de Marseille International Match Race 2005 wordt van 16 tot 20 maart gevaren met de J80 (in beeld Team Alinghi)

J80 International Class Association

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: