Startschip ALBATROS doet verslag - Veel stroom op 13e en 14e IJspegel

Het is zondag 13 maart half zeven ’s morgens. Meetpost Noordwijk geeft een windwaarneming van 16 knopen en een significante golfhoogte van 1,98 meter. De wind zit noordelijk nog op 310 graden, maar zuidelijker wordt al 280 gemeten. In Lekkerkerk hangt de vlag van het pontje langs de vlaggenstok. We zitten 50 km landinwaarts en het is weer IJspegelzondag.

In Scheveningen staan de vlaggen op het Kurhaus strak en geven een westelijke stroming aan. Het wolkendek is al wat dunner, hier en daar komt er een blauw stukje lucht tevoorschijn, de temperatuur is nog niet zo hoog, maar het belooft een mooie zondag te worden.

Om 11 uur is de eerste start. De marifoontaken aan boord van de Albatros zijn verdeeld onder de dames en precies 11 uur gaat de Tangogroep voor 3 rondes naar de bovenboei. De Uniform, Viktor en Romeo klasse starten daarna voor twee rondes. Alles gaat mooi weg, behalve de Phoenix die terug moet komen vanwege een overtreding van de X vlag. Boei 1 ligt op 245 graden met een afstand van 1,3 nm.

Deze dag is het 1 dag na de hoge spring. Rond 9 en 15 uur gaat de stroom om. Gedurende de wedstrijden loopt de stroom in zuidelijke richting en geeft de boten een duwtje mee over de startlijn. Bij het kruisrak staat de stroom mee, bij het voordewindse rak tegen.

Tijdens de eerste race geeft dit nog niet veel problemen. De stroom moet zich nog opbouwen. De boten houden zich aan de berekende tijdschema’s en zoals verwacht finisht de Uniform groep als eerste en mengt de Tangogroep zich in de Viktor en Romeo groep.

Om 12.30 uur is de start van de eerste serie in de tweede race. Er komt een wijziging in het startschema. De Uniform klasse mag als eerste weg voor drie rondes. Daarna volgen de Tango’s ook voor drie en de andere klasses gaan voor twee rondes.

Ruim van te voren en direct voor de start worden de deelnemers via de marifoon geïnformeerd over deze startvolgorde en het aantal te varen rondes. Vlak voor de start van de Uniformklasse liggen veel Tango deelnemers nog op de startlijn en zorgen voor onzekerheid op het startschip . Gelukkig verloopt de start goed en moet alleen de MOJO (First 40.7) de Uniform vlag nog uit het hoofd leren of een marifoon aanschaffen.

De stroom is aanmerkelijk toegenomen en staat met zo’n 2 knopen in de richting van de bovenboei.

De start van de Tangoklasse geeft problemen met het wegkomen. Om 12.35 uur is de eerste general een feit. De pin end wordt verlegd en de wedstrijdleider gunt de Tango’s nog een start zonder I-vlag omdat dit het starten midden op de startlijn zeer ongunstig beïnvloedt. Helaas kunnen de boten zich niet beheersen of wordt de hoogte van de stroom in de richting van de bovenboei onderschat. In ieder geval veroorzaakt de helft van het veld een tweede general en gaat de I vlag erin.

De GBR 5051 gaat al snel na het strijken van de I vlag van start alsof zij het strijken van de India als startsein ziet. Zij komt terug, maar dipt daarbij en gaat niet langs de pin end of Albatros. De X-vlag wordt op het startschip losgeknoopt. Bij het startsein gaat de vloot goed weg behalve de GBR 5051 die ook nog te vroeg is. Zij wordt terug gehaald door de X-vlag en gelukkig neemt ze de pin end nu op de goede manier en kan de X-vlag weer neer. Ondertussen is de Uniformklasse beneden en schuiven de velden enigszins in elkaar. De FULLTIME en TRIPLE P (Mumm 30) hebben een aanvaring. De FULLTIME moet hozen vanwege een gat in de romp en de TRIPLE P erkent zijn schuld en verlaat het veld.

Om 13.00 uur en 13.05 starten de Viktor en Romeo klasse.

Bij de benedenboei is het weer een spannend spektakel. Het geschreeuw is niet van de lucht. Door de stroom, nu op flinke strekte, worden gaatjes gedicht en varen boten zich vast tussen de boei en andere deelnemers. De zon gaat schijnen, de zee schittert en het is een fantastische zondag op de Albatros voor de kust van Scheveningen. Om 14.23 finisht de Moshulu als laatste boot en kan het anker van de Albatros weer op.

In het clubhuis krijgen we gratis erwtensoep en hapjes van Gert, worden de verhalen weer steeds sterker en hebben de gebruikelijke schepen weer gewonnen. De IJspegelzondag zit er weer op.

IJspegel Trophy

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: